Brexit en de IT sector

640px-Flag_of_the_United_Kingdom.svgHet is te makkelijk publicaties over de impact van Brexit af te doen als producten die goed passen bij de komkommertijd. Want al hoewel inderdaad in grote delen van het land inmiddels de schoolvakanties en daarmee de basis voor de zomer stilte in gelegd is er alle reden juist nu wel vooruit te kijken.

Het proces dat we Brexit noemen en waarvan echt nog niemand precies weet wat en hoe het zal verlopen is daarvoor gewoon te belangrijk. Bankiers wisten dat als eersten, zij hebben inmiddels ook al een par hectische weken achter de rug die de aanpassing van elk mogelijk handboek bankieren rechtvaardigen. En op maandag zijn er twee publicaties voorbij gekomen die niet banken, maar wel de IT sector betreffen. Beide publicaties moeten verplichte kost zijn voor iedereen die ergens iets met IT doet.

Forrester is de eerste die opviel met een blogpost van vorige week. Het bedrijf ziet een lichtpuntje: cloud in het algemeen en SaaS in het bijzonder zal minimale hinder ondervinden van de onzekerheid die Brexit in directiekamers betekent. Een voorzichtige omgang met IT budgetten is zelfs om te buigen in plus voor cloud! Minder goed ziet met de situatie voor Nederland en de andere kernlanden van de EU. De IT sector in die landen gaat lijden omdat een deel van de omzet die Britten vertegenwoordigen wegvalt. En onder de streep voorziet men een 0% groei voor 2016 en 1% groei van IT omzet in 2017, uitgedrukt in Euro’s.

Het Duitse Bitkom baseert zich op andere cijfers en komt daardoor met een iets gewijzigde voorspelling. Voor 2016 zit het nog wel groei, +0,7% wat een forse teruggang is ten opzichte van de +2,9% die vorig jaar werd gemeten.

Dit soort cijfers is behoorlijk abstract. Wat nodig is om de doorsnee ondernemer te helpen is concreet materiaal voor zijn sector. Daarom is het goed te zien dat in meerdere landen in Europa – ook in deze periode – sessies worden georganiseerd om scenario’s te ontwikkelen en door te nemen die over dit onderwerp gaan. Voor de hostingsector is het bijvoorbeeld goed te weten hoe om te gaan met vragen of hosting in het VK nu nog wenselijk is en of dat een extra marketing inspanning rechtvaardigt (lees: gerichte werving).

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.