Brexit en domeinnaam registraties

eco-brexit-paperHet is alweer een tijdje gelden dat ISP Today stilstond bij het verschijnsel Brexit. Net als zoveel andere publicaties is het ook hier vooral vragen stellen en tasten in het duister. Hoe en wanneer de Britten de EU verlaten is bijna drie maanden na het referendum nog steeds niet duidelijk. We weten ook nog steeds niet hoeveel Britten het betreft of die potentials zich ook nog wel als Britten genoemd willen zien.

Wat de impact gaat worden is ook nog steeds in nevelen gehuld, de eerste indicaties voor met name de IT sector wijzen op een verminderde werkgelegenheid in het land. Dat is per definitie iets waar de Nederlandse IT sector geen traan om zal laten, die staat te popelen alle IT klussen die daar uitgevoerd worden ten behoeve van EU klanten over te nemen.

Voor een subset van de Nederlandse IT sector is het echter wel even goed de vinger aan de pols te houden en dat betreft partijen die domeinnamen registeren. Op 27 juli is een eerste telefonische inventarisatie over dit onderwerp gehouden door ECO. Om precies te zijn: het is een project van de Names & Numbers Forum BREXIT sub-working group, een project gecoördineerd door Thomas Rickert & Lars Steffen (full disclosure: ondergetekende was deelnemer). De bevindingen waren al eerder aangestipt, het paper hierover is gisteren online gezet.

Het advies is evenzo voorspelbaar als simpel: als je iets doet met domeinnaam registraties buiten het .NL domein en je hebt Britse klanten download dan de 8 pagina’s Engelstalige weergave van de besproken punten. Je hoeft nog niet direct in paniek te raken of te vrezen voor je omzet, maar er staat wel opgesomd wat de knelpunten dreigen te worden. In ieder geval voor de .EU registraties lijkt de situatie lastig te zijn, want daar is een 100% verplichting van kracht dat de houder in een EU lidstaat gevestigd moet zijn.

Oplossing verzinnen is in theorie mogelijk, maar zolang niemand weet in welk tempo en in welke richting de kar gaat rijden is dat zonde van de tijd. Niet zonde van je tijd: de pdf lezen!

(tot zover nu bekend valt in te schatten hoeft Brexit niet direct te leiden tot enige verstoring binnen de .NL markt. Wellicht dat SIDN en VVR in het verlengde van dit ECO document nog met een reactie richting de registrars gaan komen)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.