Brexit en domeinnamen – deel X

Voor het eerst dit jaar, en waarschijnlijk niet voor de laatste keer, staat ISP Today stil bij de impact van Brexit op de IT sector. Het gaat daarbij weer eens om de veranderingen voor domeinnaamhouders en de registratieprocedures.

Brexit: een winnaar

We beginnen met de constatering dat Brexit voor sommige registrars en registries een goede ontwikkeling is. Dat klinkt vreemd, maar het klopt wel. Dot IE telde ultimo 2018 262.140 registraties en dat is ruim 10% meer dan in 2017. De groei kwam niet alleen door nieuwe registraties van Ierse burgers of bedrijven. De registry hint in de persbericht en de presentatie op een opvallende groei van het aantal nieuwe domeinnamen door Britse burgers en bedrijven. Dot IE slaat zich zelf uiteraard niet op de borst als Brexit winnaar, maar de boodschap is wel duidelijk.

Brexit: twee verliezers

Als we het over domeinnamen en Brexit hebben dan staat is de eerste plaats van verliezers een gedeelde. EURid heeft uit te voeren wat de Europese Commissie voorschrijft en dat betekent extra werk. Alle burgers en bedrijven gevestigd op de Britse Eilanden (en Gibraltar!) met een dot EU zijn de andere verliezer.

De laatste EURid update van de Brexit Notice laat zien dat er twee scenario’s zijn. De Britten crashen op 29 maart uit de EU (dat is het No Deal scenario), of er komt een deal en dan iets het einde exercitie op 31 december 2020. Het verschil tussen de scenario’s is eigenlijk alleen het tijdstip. De impact blijft gelijk en dat betekent (onder andere)

Iedere burger, ondernemer, overheid waarvan de “registrant country code is either GB/GI“ kan geen dot EU meer registreren.

  • Overdragen aan een nieuwe houder met GB/GI country code kan niet meer
  • Automatisch verlengen kan niet meer
  • Aanpassen van de houdergegevens kan nog wel
  • Overdragen aan een nieuwe houder met een andere country code dan GB/GI kan nog wel

Afhankelijk van het scenario worden de registreerde en “bevroren” namen op 30 mei 2019 of 1 januari 2021 batchgewijs ingetrokken. Ze zijn dan weer beschikbaar voor registratie.

Het venijn van de laatste Brexit Notice update is dat de scope van de maatregel is gewijzigd. In de eerste publicaties was sprake van Britse burgers en bedrijven, nu staat er iedereen die daar gevestigd is. Die verruiming zal bedrijven en burgers raken.

Bij deze opsomming moeten twee opmerkingen worden geplaatst:

  1. EURid en de EC hebben eerder gecommuniceerd dat dot EU door EU ingezetenen waar ook ter wereld geregistreerd moeten kunnen worden. Dat voornemen moet nog door de procesmolen en of dat voor 29 maart of 31-12-2020 rond is staat in de sterren geschreven.
  2. (Overmijdelijke disclaimer) Deze Brexit notice is een update en geen eindversie. De EC kan om welke reden dan ook de voorschriften wederom (laten) aanpassen.

Hoe dan ook voor houders met country code GB/GI van een dot EU en hun registrars is het opletten geblazen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.