Brexit en rechtspersonen

In 2008 en de direct opvolgende jaren is een grote groep ondernemers gestart als LTD. In tegenstelling tot de als complex en duur geldende Nederlandse BV was deze rechtspersoon snel en vooral goedkoop op te zetten. Start-ups met een praktisch lege balans, maar ook bestaande spelers kozen voor deze constructie. Mochten er onder de lezers van ISP Today nog LTDs zijn – lees dan het volgend artikel.

Op een Duitse start-up website is gechreven over de impact van Brexit op de LTDs. Dat het een Duitse advocaat, Levent Hancioglu van cms.law, is die aan de bel trekt is niet zo vreemd. Nog meer als in Nederland is de horde om in Duitsland een BV te starten te lang onnodig hoog geweest. De Britten hebben daar dan slim op ingespeeld door heel actief de Duitse start-up scene te bewerken. Dat export offensief is behoorlijk succesvol geweest. Op dit moment zijn er naar schatting 8.000 tot 10.000 Duitse ondernemingen actief met een LTD rechtsvorm. Voordeel daarvan is dat de persoonlijke aansprakelijkheid beperkt is terwijl de vestigingsplaats gewoon Duitsland kan zijn. Dat laatste komt toch iets beter over dan een postbus adres ergens in Londen als je in Berlijn, Hamburg of Roest zaken wil doen.

Het voordeel van die export-LTD vorm (alleen die met vestigingsplaats een EU lidstaat, niet de “ouderwetse met een Brits brievenbus adres!) komt door Brexit te vervallen zeggen ze bij cms.law. Iedere ondernemer staat daarmee voor een stevige uitdaging. Hij zal zijn business behoorlijk moeten omgooien. Hoe dat precies werkt in Duitsland is voor ISP Today lezers niet relevant.

Een ieder die zijn business vanuit Nederland runt, maar een LTD is – en we weten dat er hosters zijn die deze rechtsvorm in ieder geval ooit gevoerd hebben – doet er goed aan zich hier over te laten adviseren. Hoewel niemand precies weet hoe Brexit gaat verlopen is het namelijk zeker dat deze vorm EOL is. Het overzetten naar een gangbare rechtspersoon zal behalve geld ook tijd kosten. Daarom is het raadzaam hier mee aan de slag te gaan als je zelf een LTD bent. Mocht een van je leveranciers of zakenpartners die status hebben kan het geen kwaad hem op dit artikel te wijzen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.