Brexit gevolgen worden zichtbaar

Vorige week zijn er drie meldingen voorbij gekomen die alles te maken hebben met Brexit te maken hebben. Het zijn berichten die elke registrars met Britse business moet kennen. Hij kan er vragen over krijgen of hij moet iets vergelijkbaars gaan doen.

Brexit staat vaker op ISP Today genoemd. Dat doen we niet omdat het een leuk onderwerp is, wel omdat dit politieke gedoe verstrekkende gevolgen gaat hebben. Welk Brexit model gekozen wordt, het raakt de IT sector op meer punten dan we ons realiseren.

Registratie

De eerste melding zal de lezer bekend voorkomen. Het gaat om de regels voor het registeren van een .EU domeinnaam door Britse ingezetenen. Die mogelijkheid komt te vervallen, net als het verhuizen en doorvoeren van mutaties. Wat nog wel mogelijk is staat hier beschreven. Wat we vorige week voorbij zaken komen was de Tweet en blogpost van Blacknight over de mail die deze Ierse hoster heeft verzonden. De klanten met een Brits adres wordt verzocht de domeingegevens voor de .EU registraties te wijzigingen conform de regels van EURid. Het is het eerste voorbeeld van een dergelijke mailing die we voorbij zagen komen.

Zijn er geen Britse klanten bij Nederlandse partijen met als landcode GB of GI (Gibraltar)? Zijn de Nederlandse registrars nog niet zo ver of is het iets dat ze al gedaan hebben zonder dat het is opgevallen?

Betalingen

Weinigen weten dat er een DotScot bestaat. Het gTLD is met 11.000 registraties een zeer kleine registry. Het zet wel als eerste (tot zover ons bekend) een uiterst belangrijke stap. De primaire valuta voor registraties is omgezet van GBP (moet dat niet zijn Schotse Pond?) naar Euro. De reden waarom men dit doet is “due to the expected volatility in currency exchange rates between GBP and other main currencies post-Brexit”.

Nu kan iedere Nederlandse registrar, hoster en provider daar zijn schouders bij ophalen. Dat het GBP minder waard wordt zal op het eiland meer pijn doen dan hier, of niet soms? Je moet teruggaan in de tijd om te kunnen zien wat er kan gebeuren. In 1990 moesten de Britten uit het ERM stappen. De munt verloor in een klap 15% aan waarde en de gevolgen waren duidelijk voelbaar voor de Nederlandse economie. Britten zagen alles zoveel duurder worden dat losse aankopen en bestaande contracten werden gestaakt.

Niemand heeft de kennis in huis om te kunnen bepalen of Brexit voor een vergelijkbare klap gaat zorgen. Wat we wel zien is dat grote Nederlandse organisaties bij de contingency planning het punt valuta risico hebben benoemd. Het gaat hen er minder om dat het goedkoper wordt Britse goederen te kopen, het is de kans op het wegvallen van business omdat “wij” opeens te duur worden dat serieus genomen moet worden.

Personeel

Als derde punt kwam vorige week nog de melding over de impact van Brexit op vakantiewerk. Ook dat lijkt op het eerste gezicht een Nederlandse IT ondernemer weinig te raken. De ophef ontstond namelijk over het bericht:

Home Secretary confirms that in a no deal Brexit, Brits will NOT BE ABLE TO do paid work in the EU or offer services in other EU states! Pretty sure hardly anyone knows this!

Dit zou dus de laatste wintersport periode zal zijn waarbij Britten vakantie in de sneeuw kunnen combineren met werken als gids of skileraar. Dat verhaal klopt in zoverre dat na Brexit het voor Britten iets lastiger wordt om in de EU te werken. Het gaat daarbij niet alleen om vakantiejobs, maar om elke vorm van tijdelijke arbeid. Het raakt musici die voor 1 concert naar Nederland komen net zo hard als de Britse techneut die vanwege zijn kennis voor een spoedklus wordt ingevlogen. Er is papierwerk nodig en het vergeten daarvan kan worden opgevat als een economisch delict. Wie voor het papierwerk moet zorgen is iets waar je aandacht aan moet besteden. Als jij een specialist nodig hebt voor een klus van beperkte duur wie moet er dan wat regelen? Is dat de specialist, de hardware vendor die hem laat invliegen of ben jij dat? En als die specialist moet worden ingevlogen vanaf de Britse eilanden hardware of gereedschap bij zich heeft: ook daarvoor geldt dat papierwerk onvermijdelijk is.

Drie voorbeelden om te illustreren dat Brexit gevolgen gaat krijgen. Deels zijn ze al merkbaar, maar dat betreft dan vooral de Britten zelf. Wij gaan het later merken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.