Brits domeinnaam nieuws

ISP Today volgt uiteraard de ontwikkelingen rond domeinnamen. De overname van registrars als trend nemen we al langer waar. Echt opzienbarend is dat niet. Afgelopen week waren er twee korte meldingen die het verdienen om doorgezet te worden, temeer daar de kans groot is dat ze over het hoofd zijn gezien.

Vorige week waren er twee meldingen over domeinnamen op de Britse eilanden. De eerste is een melding van de Britse overheid, in eerste instantie gericht op de houders van een .EU domeinnaam. Zoals ISP Today al meermaals heeft aangegeven gaat een deel deze grote groep (er zijn ruim 300.000 .EU houders met als landcode GB of GI bekend bij EURid) een onzekere toekomst tegemoet.

Meer dan .EU

Hoewel de Brexit datum op uurbasis lijkt te veranderen moet iedereen er rekening mee houden dat voor deze groep het verlengen en aanhouden van een .EU op enige termijn onmogelijk gaat worden. Het registreren van een gelijkende domeinnaam onder een andere TLD is natuurlijk zo gedaan en daarmee een makkelijk oplossing. Niemand zit echter te wachten op het veranderen van alle uitingen (briefpapier, visitiekaartjes, belettering op vrachtwagens, social media et cetera). Dat kost handenvol geld en zoals her en dere wordt opgemerkt is het voor de zoekmachine rankings ook niet leuk.

De Britse overheid heeft voor houders geen goed nieuws. Men wordt gevraagd het nieuws te blijven volgen en daarbij verder te kijken dan .EU. Dat laatste is belangrijk want de regels die EURid oplegt komen overeen met wat in een aantal andere landen speelt. De Britse Brexit update voor domeinnaamhouders noemt expliciet .FR en .IT als TLD’s waar houders met landcode GB en GI in de problemen gaan komen. Voor wie denkt dat dat een handjevol registraties zal zijn: dat is niet het geval. Er zijn nogal wat sites van en voor Britten die gebruik maken van .FR en .IT. Denk aan sites over vakanties, cultuurreizen, golfbanen, geschiedenis en natuurlijk culinaire zaken.

.London

Het andere nieuws dat opviel en betrekking heeft op iets Brits is de publicatie van de MMX jaarcijfers. Minds & Machines is onder andere de registry voor de gTLD .London. Omdat te mogen doen moet het schijnbaar veel betalen aan de partij die van ICANN .London mag uitgeven. Dat hoeft geen probleem te zijn, als de vraag gezond is zullen de kosten kunnen worden terugverdiend.

Het lijkt er echter op dat de klad in .London zit. Waar 2017 werd afgesloten met circa 85.000 registraties staat de teller op dit moment op iets meer dan 52.000, 48% daarvan heeft als status “parked”. De grootste klap kwam eind oktober 2018 – in een dag tijd werden 10.000+ registraties doorgehaald.

De krimp van .London is geen geheim, maar veel wordt er niet over geschreven. Het moet uit de jaarcijfers van MMX en andere partijen worden gedestilleerd. Een verklaring voor iets dat lijkt op de combinatie van vraagstagnatie en massaal afstoten is in de stukken echter niet te vinden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.