CAA – Born in the Cloud in context

Afgelopen donderdag werd in Amsterdam weer een invite-only bijeenkomst van de CAA, de Cloud Architect Alliance, gehouden. De opkomst was in lijn met de traditie fors en avond had als thema meegekregen: Technological debt vs. Born in the Cloud.

Vooral dat laatste is een kreet die met enige regelmaat wordt gebruikt door vendoren, analisten en vooral marketeers om aan te geven hoe belangrijk het is voor de volle 100% cloud minded te zijn. Alles dat niet cloud is, is ballast, leidt af en zorgt voor lagere performance. Een beetje cloud kenner, en dat zijn naast cloud architecten natuurlijk inmiddels ook de meeste hosters, kan bij dat soort claims wel vraagtekens zetten. Tijdens de presentaties die werden gehouden was dat ook het geval en dat had er vooral mee te maken dat het aantal greenfields geringer is dan het aantal migraties van “ijzer” naar de wolk.

De eerste presentatie was niet bedoeld als een presentatie, het programma sprak over een rondje bingo onder leiding van Mark Robert Coleman. De CAA bijeenkomsten hebben eigenlijk altijd wel een minder serieuze component, dat is goed want op die manier komt er meer zelfreflectie en interactie. Coleman deed in hoog tempo zijn verhaal, maar helaas voor het spelelement: niemand had aan het einde de bingokaart vol. Wat de hele zaal wel had waren in ieder geval deze vier punten om verder over na te denken. Ze werden niet letterlijk zo geformuleerd, maar de opsomming is zo wel duidelijk:

  • Als cloud in elk opzicht een commodity wordt verlaagt dat de vendor lock-in.
  • Running short instances – waarom niet betalen op basis van (milli) seconde in plaats van uur
  • Niet pay as you go, maar pay as she goes
  • Separate State from Compute

Over elk van deze vier punten kun je uren praten. Coleman deed dat niet, maar hij zorgde er wel voor dat aan de tafels de discussies losbarstten. Dat zelfde effect wist de tweede spreker te bewerkstelligen. Ronald Muijrers gaf zijn visie op de impact van Born in de the cloud bij die grote telecomoperator in Den Haag. Een compleet ander verhaal dus, waarbij op hoofdlijnen zowel de marktbenadering als de eigen processen werden genoemd. Het illustreerde vooral de complexiteit die boven tafel komt als je als grote logge organisatie met decennia aan legacy opeens wil meespelen met de snelle, jonge, vlotte nieuwe toetreders. Zijn presentatie leverde de meeste reacties op, de CAA’ers zijn wat dat betreft onderling niet mild voor elkaar, waarmee direct het bestaansrecht van de CAA weer eens duidelijk werd. Dit is een platform waarbij het niet gaat om de salespitches of wie de mooiste slides heeft: dit is positief kritisch met elkaar omgaan om zo kennis te vergaren en delen.

Kennis delen was overduidelijk aan de orde bij de derde spreker: Wouter Neyndorff van InSided, een wereldwijd toegepast klant-communicatie platform. Neyndorff vertelde over de keuze het “ijzer” te dumpen en te gaan voor 100% AWS cloud en specifiek wat daarbij komt kijken. Het getuigt van eerlijkheid en vooral lef om voor een zaal met tientallen specialisten ongevraagd toe te geven dat je meerdere maanden geen sales had, omdat de dienst in cloud vorm nog niet af was. Van een andere orde was het aanstippen van de mogelijkheid tegen extreem lage kosten “overcapaciteit” van AWS te kunnen inzetten en daar inmiddels zo vaak gebruik van te maken dat het bieden op dat aanbod een eigen script heeft gekregen.

Drie presentaties die weinig op elkaar aansloten, maar toch wel goed bij elk pasten. Ze gaven namelijk aan dat er heel wat komt kijken bij 100% – dus echt alles – in en vanuit de cloud doen. Interessante context voor CA’s en zeer waarschijnlijk ook voor een deel van de vendoren, providers en datacenters.

(helaas kon wegens de HITB verplichtingen de presentatie van de vierde spreker die avond niet worden gevolgd)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.