CAA trapt het nieuwe jaar af met boeiende bijeenkomst

CCC16-20160114Afgelopen donderdag vond in Amsterdam de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar van de CAA plaats. De Cloud Architect Alliance wist deze keer bijna 100 personen over de streep te trekken en te participeren in een wel zeer bijzondere avond.

Na anderhalf jaar CAA begint de “formule” steeds duidelijker te worden. In principe is het een invite only netwerk voor, je raad het al, cloud architecten. Zoveel zijn dat niet in Nederland, dus als je voor een doordeweekse avond 100 tickets weet af te zetten is dat een opmerkelijke score. Het netwerk is informeel. Wat er wordt besproken blijft in principe binnen de vier muren van de zaal en uitsluitend bedoeld voor de aanwezigen. Of zoals de organisatie aan het begin opmerkte iedereen houdt zich aan een soort “gentlemen’s NDA” Om die reden is het best lastig, want ongewenst, gedetailleerd te beschrijven wie wat precies tegen wie heeft gezegd die avond. Dit verslag gaat daarom niet over de spannendste details. Wat het beschrijft zijn de hoofdlijnen.

Waar ging het tijdens deze bijeenkomst over: het eerste deel was een korte sessie over het SLA onderzoek dat Weolcan met Arthurs Legal heeft doorgevoerd. ISPtoday heeft daar al eerder over bericht. Op dit deel van de avond komen we later deze week nog terug. Het tweede deel van de avond draaide om cloud brokering (en een beetje cloud orchestration). In de vorm van presentaties (laat dat maar aan @marcozelf over) een panelsessie en – heel interessant – een bijzonder levendige groepssessie op basis van de 6 denkhoeden, of te wel een van de twee bekende methoden van Edward De Bono.

In de denkhoedsessie was het voor elk van de teams nodig als team naar het verschijnsel cloud brokering te kijken. Afhankelijk van de kleur kwam elk team met een aantal punten, vragen, opmerkingen over dat verschijnsel brokering, van negatief (de zwarte hoeden) tot super enthousiast (het gele team). Weet dat de zaal voor 90% gevuld was met cloud architecten of medewerkers van leveranciers. Dit was dus geen bijeenkomst met vooral marketeers of sales. De uitkomsten waren juist daardoor extreem interessant, want het waren de insiders zelf die een oordeel velden over brokering. Dat leverde onder andere vragen op als “heb je straks niet een SLA nodig om de andere SLA’s te controleren”, “hoe belangrijk is het dat een cloudbroker onafhankelijk is” en “wat is de exit strategie als je zaken doet met een cloudbroker”.

Je kunt je voorstellen dat hierover de discussies in de zaal flink opliepen. Je merkte aan alles dat het begrip cloud brokering voor bedrijven die clouddiensten afnemen voor eigen gebruik of om het als bundels verder in de markt zetten nog lang niet uitgekristalliseerd is. Waarom: er is nog echt veel onduidelijk. De voorstanders wijzen op de verruiming van het aanbod, de tegenstanders zitten niet te wachten op weer een nieuwe laag in een keten die al complex genoeg is. Die simpele weergave van voor- en tegenstanders kun je trouwens zo oppakken en terug in de tijd projecteren op de eerste discussies over virtualisering of cloud.

Vaste gast Iko Saadhoff was als spreker trouwens degene die de grote olifant in de kamer benoemde: billing. Of het nu gaat om cloud brokering of orchestration, als het op billing aankomt moet je dat niet zelf willen doen. Het veelvoud van inkoopeisen en procedures dat je klanten stellen is niet alleen een valkuil, het zal ook nooit je core business kunnen worden als cloud door-leverancier.

De combinatie van de denkhoeden en het durven benoemen van de olifanten (billing is niet de enige) maakt dat deze avond echt een goede start van het jaar moet zijn geweest voor de aanwezigen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.