CDaaS – dat concept klinkt logisch

Bij alle XaaS afkortingen denken we automatisch aan iets dat met cloud te maken heeft. Het laatste staat immers voor een flexibele manier van afrekenen en dat is toch de kern van cloud. Je kunt er ook een beetje de draak mee steken en ook diensten die weinig tot zelfs niets met cloud te maken hebben van een xaaS label voorzien.

Dat is ook wat er bij CDaaS het geval is. Computer Disposal as a Service is volgens dit artikel een manier voor de MSP om zijn klanten beter te ontzorgen, meer tevreden te houden en er onder de streep ook nog eens een extraatje aan te verdienen. De insteek van het artikel is verder simpel: hardware na gebruik weggooien kan iedereen, het verantwoord leeg maken, licenties verwijderen, gevoelige data echt wipen en dergelijk is een heel ander verhaal. Als je klant dat te doen heeft omdat zijn hardware in jou racks of datacenters aan vervanging toe zijn, waarom is dat dan niet een service die je aanbiedt. Het is iets dat je waarschijnlijk niet helemaal zelf kan doen, maar op dat punt de bemiddeling op je nemen is wel zo makkelijk.

Daarop voortbordurend kun je je ook voorstellen dat op zo een manier aandacht te besteden aan de bestaande (en te vervangen) hardware helpt de klant over een migratiedrempel heen krijgen. Hij hoeft niets te doen, je kunt de migratieplanning er keurig op aanpassen en in het contract opnemen: als je overgaat van naar mijn cloud diensten zorg ik ervoor dat de oude configuraties verantwoord worden ontmanteld et cetera.

Het is zelfs zo simpel door te voeren dat de meesten MSP’s in Nederland dit al enigszins doen zullen vergeten het in de MVO verklaring op te nemen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.