Cebit als graadmeter voor vragen uit de markt

Zoals bekend stond Hannover afgelopen week in het teken van de Cebit. Ooit was Cebit onmisbaar om kennis op te doen en contacten te leggen, maar voor hosters en providers is een ritje die kant uit door de komst van vak events als WHD inmiddels minder noodzakelijk. En toch had deze editie iets waar ook zij wat van hadden kunnen opsteken.

Voor de doorsnee WHD bezoeker zullen de meeste van het dozijn Cebit hallen de moeite van het bezoeken niet waard zijn geweest. Toegegeven, er zaten stands tussen die echt indrukwekkend groot en mooi waren. De eilanden waarmee partnerland Japan zich presenteerde waren bijna fotogeniek, maar wat daar te zien en horen viel had weinig met hosting, cloud of datacenters te maken. Daarvoor waren twee hallen bestemd, 4 en 12, waar tal van bekende maar ook een aantal minder bekende aanbieders het nodigde demonstreerden.

Het echte geheim van de beurs was echter hal 6. Daarin stond het thema business security centraal. Wat daar gebeurde was leerzaam, ook voor de reguliere ISP Today lezer. In tegenstelling tot de Utrechtse security beurs was hier namelijk duidelijk een centraal thema zichtbaar. “Security made in Germany” is een jaren geleden door de overheid en het bedrijfsleven in het leven geroepen en van die PPS zie je nu steeds meer de resultaten. Letterlijk tientallen stands van onderwijsinstellingen die demonstreerden hoe zij het het thema omgaan. Er waren lokale en nationale overheidsorganen die wezen op het nut van veilig communiceren, de basis van https uitlegden en natuurlijk vendoren van hardware, software en kennis. De belangstelling voor de talks en demo’s was echt groot. Zonder overdrijven kan worden gesteld dat hier écht iets aan de hand was.

Wat dat “iets” dan was? “Voorlichting en uitleg” is het korte antwoord. Het langere antwoord is dat je hier kon zien en horen hoe eindgebruikers (die zijn er op Cebit wel en die komen ook uit andere landen, dat in tegenstelling tot infosec Utrecht!) worstelen met het containerbegrip security. De belangstelling voor presentaties over GDPR, cloud en zelfs iets als ISO2700x was aanzienlijk groter dan de bijvoorbeeld talks over de mogelijkheden van bigdata. Dat kwam vooral omdat er een vertaalslag naar de praktijk werd gemaakt, denk daarbij aan checklists voor het maken van de juiste keuzes van IT leveranciers (!), stappenplannen en best practices.

Voor wie wilde weten hoe zijn datacenter of racks het best gevuld kunnen worden waren hal 4 en 12 interessant. Voor wie wilde weten waar de klant en de eindgebruiker mee zit was hal 6 the place to be. Daar lag gewoon een deel van de markt onder het vergrootglas, dat was niets minder dan een leerzame graadmeter. De combinatie van drie hallen leverde een beursbezoek op dat toch de moeite waard was.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.