Chinese cloud in Japan – wat is dan belangrijk?

We schreven al eerder over de gestage opmars van Alibaba. Het Chinese handelsplatform volgt een strategie die enigszins lijkt op de boekenverkoper Amazon: vanuit een vrij beperkte basis steeds meer diensten aanbieden gebaseerd op een cloud aanbod. In het geval van Alibaba luistert dat naar de naam Aliyun.

Wie cloud zegt, zegt ook datacenters. Van Aliyun wisten we al dat het draaide vanuit enkele datacenters in China natuurlijk, dat er in de VS iets stond en dat onder andere ook Australië en Duitsland daar een graantje van mogen meepikken. In het geval van Duitsland was de voor de hand liggende reden dat data in het land moet blijven, of dat veel klanten dat als onwrikbare wens hebben. Wil je zaken doen, ook al ben je Microsoft, Google, Amazon of dus Aliyun, dan bouw je maar een eigen datacenter in Duitsland.

Het leek logisch dat die datasoevereiniteit ook de reden was waarom de uitrol van Aliyun naar Japan nog op zich liet wachten. Wat Alibaba/Aliyun heeft gedaan om de Japanse markt te betreden is een samenwerking aangaan met Softbank (de Japanse telecom- en IT gigant die recent nog ARM voor 29 miljard kocht). Die joint venture werd in mei van dit jaar bekend gemaakt en nu, een half jaar later, is het eerste resultaat daarvan bekend.

Per vorige week is er een Aliyun cloud omgeving in Japan, in een datacenter dat beheerd wordt door de joint venture SB CLoud. Als je naar de site van de nieuwe cloud-combi gaat is er een ding dat je direct duidelijk wordt gemaakt en dat heeft niets te maken met de datasoevereiniteit SB Cloud is meer Japans dan Chinees. Dat het zo prominent zichtbaar is zegt iets over wat voor Japanse klanten belangrijk is. Wellicht is het zelfs belangrijker dan wat in het persbericht (dat is gelukkig ook in het Engels beschikbaar) staat: prijzen in Yen en de voertaal is Japans.

(of dat eigendom ook de reden is waarom er zo weinig Nederlandse IT, cloud bedrijven zijn die in Nederland Japanse klanten bedienen is weer een ander punt)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.