Cloud garantie voor mooie groeicijfers?

Terwijl een deel van Nederland zich voorbereidde op de mei vakantie en een ander deel de spullen inpakte voor Koningsdag werden in de VS weer de nodige kwartaalcijfers gepubliceerd. Die cijfers waren zonder uitzondering goed. Jammer dat Nederland even andere prioriteiten kende.

Microsoft kon 93% meer omzet in vergelijking met het vorige kwartaal melden voor Azure. Een bijna absurd hoge groei. Dat er ook een minimale groei voor de verkoop van serversoftware gemeld werd paste eigenlijk heel goed bij dat verhaal. Waarom nog zelf iets kopen en inrichten als je het met een paar muishandelingen bij elkaar kunt klikken?

Amazon kon ook prettig nieuws melden 57% meer “operating income” voor AWS. De cloudtak van de boekenverkoper is daarmee goed voor 73% van het “operating income” van het hele concern. De AWS omzet kende een plus van 49% en daarmee lijkt voor dit moment en afvlakken van de groei een halt toegeroepen.

Tot in de hemel

Kijkend naar de cijfers van deze twee giganten is de voor de hand liggende conclusie dat cloud big business is, booming als nooit tevoren. Alsof de bomen tot in de hemel groeien en er geen vuiltje aan de lucht is.

Dat is niet helemaal het geval. De Amerikanen groeien fors, maar de concurrentie zit niet stil. Kijkend naar de toenemende handelsspanningen tussen de VS en de VRC zullen deze twee partijen in dat deel van de wereld geen vergelijkbare cijfers kunnen laten zien. Sterker nog: ook elders in Azië zal de strijd om cloudklanten heftiger dan ooit gevoerd gaan worden. Met Alibaba en Tencent als de twee grootste (maar zeker niet enige!) concurrenten is dat totaal geen gelopen race voor AWS en Azure.

Efficiency

En dan is er nog een puntje dat genoemd moet worden. Of er sprake is van een mammoet in de kamer of slechts een kleine olifant is niet eens duidelijk. Naarmate klanten en controleurs meer ervaring krijgen met cloud wordt het ook makkelijker te bepalen of de lopende deals wel passend zijn. Dat meer oog hebben voor afgenomen cloud capaciteit geen overbodige luxe is is op ISP Today al vaker gemelOm nog even  redelijk recente cijfers te noemen: Rightscale kwam zowel eind 2016 als in februari 2018 tot de conclusie dat 35% van de afgenomen cloud instances feitelijk weggegooid geld zijn.

Blijft double digit

Stel je voor dat een gelijk deel van de double digit omzet groei van AWS en Azure daardoor verklaard wordt en dat de klanten daar achter komen. Dan kukelt de omzetgroei van die twee wel in elkaar. Hoewel… een omzet plus van 30% in plaats van 49% is nog altijd niets om je voor hoeven schamen. Zelfs als alle lucht en onjuiste sales zou vervallen lijkt cloud garant te staan voor mooie groeicijfers.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.