Cloud opslag voor de quasi eeuwigheid

planck-cosmic-microwave-background-mapSoms zien we claims voorbij komen waarvoor geldt “if its sounds too good to be true… it probably is”. Dat is dan vooral van toepassing op uitingen die ruiken naar oplichting of bedrog en daar is de consument het beoogde doel van. In B2B zijn dergelijke claims minder frequent en toch geldt ook daar: soms heb je het idee dat het gewoon niet kan kloppen.

Een claim die daaraan voldoet is vorige week gelanceerd door Iron Mountain en heeft betrekking op een dienst die – tot zover ons bekend – niet voor de EU of NL markt is bedoeld. De persberichten beginnen trouwens allemaal met het volgende: Iron Mountain bestaat al 65 jaar dus als zij iets aanbieden moet het wel goed zijn. Toegegeven: het is fraai gevonden, want in de sector waarin het bedrijf opereert (storage) zijn enkele tientallen spelers actief die allemaal nog geen 10 jaar oud zijn. Dat zijn wel vooral aanbieders van storage in de cloud.

Exact die methodiek past Iron Mountain ook toe, gebruikmakend van EMC elastic cloud storage, heeft het een cloud dienst in een berg opgebouwd. Dat moet de plek worden voor het cloud archief. Data die je daar opslaat is er voor ‘Near-Infinite’. Tot zover zou de claim plusminus kunnen opgaan. Echter – hoe krijg je je data daar en hoe krijg je die er later weer uit? I.M. claimt dat de EMC dienst die dat regelt bewezen goed is, met alle moderne concurrerende diensten overweg kan et cetera.

Hoewel deze claim een beetje overdreven overkomt stipt het wel een bestaand punt aan: hoelang kun je data opslaan. Diskettes zijn inmiddels uitgefaseerd en de cd-roms hebben ook de langste tijd al gehad. In de B2B worden daar nog steeds bestanden op bewaard die om welke reden dan ook nog niet weg mogen (!=kunnen). In enterprise omgevingen is tape nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Maar alles dat nu standaard de cloud ingaat, weten gebruikers daar wel van welke achterliggende techniek wordt gebruikt en hoe lang die gegarandeerd wordt?

Ook al heb je geen notarissen, artsen of fiscalisten als klant, het antwoord op de vraag hoe lang jij de beschikbaarheid van de data die je opslaat kunt garanderen is best wel interessant.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.