“Cloud simpeler en goedkoper” – de markt gelooft dat steeds minder

Als er wordt gesproken over de tegenvallers bij cloud gaat het in de regel om een beperkt aantal zaken. Complexiteit, tijd en kosten zullen het meeste worden genoemd. De lijst is uiteraard langer. Die tegenvallende ervaringen worden vaak zonder verdere vergelijking neergezet. Software One heeft onderzoek laten doen waar dat eindelijk een keer niet het geval was.

En dat leverde toch wel een paar opvallende bevindingen op. Het onderzoek is door Vanson Bourne uitgevoerd, dat 300 C-level IT deskundigen in de VS heeft ondervraagd. Het aantal is daarbij in orde, de focus op die ene markt maakt dat de uitkomsten niet 1-op-1 kunnen worden overgenomen. Desalniettemin is het goed eens te zien wat de antwoorden zijn op vragen naar de ervaringen met zowel cloud als on-premise. Dat in deze groep inmiddels meer dan de helft (53%) gebruik maakt van hybride oplossingen zal weinig verbazen. Dat is dusdanig brede term dat daar heel veel toe gerekend kan worden.

Het onderzoek neemt als eerste de mythe dat cloud goedkoper en makkelijker te managen is onder de loep. 37% van de antwoorden geeft echter aan dat de kosten en dan vooral het onvoorstelbare karakter ervan hoofdpijn geeft. 30% noemt het gebrek aan transparantie een grote tegenvaller.

In principe zou je na die cijfers al het onderzoek kunnen dichtslaan. Je verliest dan wel iets dat daarop volgt en verder gaat dan de cloud bevinding. De onderzoekers hebben namelijk ook gevraagd of cloud moeilijker is dan on-premise. Dat levert het volgende beeld op.

Wat hier staat moet worden gezien in de context van het antwoord op weer een andere vraag. Daaruit blijkt dat on-premise en niet cloud oplossingen een blijvertje zijn. De investeringen in alleen cloud neemt bij slechts 28% toe en dat heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke reden is dat in deze groep het merendeel (zie afbeelding) er ondertussen achter is gekomen dat cloud niet makkelijker is. Eigenlijk moet de score ook gelezen worden dat het managen van elk van de oplossingen door meer dan de helft (te) complex wordt gevonden. De score van 38% vindt dat cloud prijzen even ondoorzichtig zijn als on-premise oplossingen.

Als je dit zou samenvatten ontkom je er niet aan het woord mythe te gebruiken. Niet voor de eerste keer, maar nu wel met iets betere context, is aangetoond dat na x jaren cloud de professionele gebruikers niet zijn overtuigd van dat wat ooit als allerbelangrijkste voordeel werd beschouwd. Iedereen die roept dat cloud = goedkoop & makkelijk moet zich nog maar eens achter de oren krabben, want dat is niet wat in ieder geval in een belangrijk deel van de markt wordt gevonden. En voor wie dan denkt dat iets dat geen cloud is on/off premise dus daardoor goedkoper is, is er die zelfde waarschuwing. Ook dat verhaal wordt door 62% van de markt niet voor zoete koek aangenomen.

We kunnen deze bevindingen trouwens ook naar de Nederlandse markt doortrekken. Tijdens de Channel Connect Datacenter Summit werd door alle aanwezigen gepleit voor eerlijkere voorlichting over de echte plussen en minnen van cloud, off-premise en on-premise.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.