Cloudmigratie kan nieuws zijn

Vlak voor het weekend bracht InformationWeek een artikel dat wellicht nog niet iedereen is opgevallen. Het beschrijft de migratie van alle Evernote data van een eigen datacenter naar een externe cloudomgeving, in dit geval de Google cloud.

Waarschijnlijk migreren er per dag duizenden bedrijven de data van een eigen omgeving naar een cloud. Minder waarschijnlijk is het daarbij gaat om het volume waar Evernote mee te maken had, 2,9 PB is namelijk best veel data. Hier was dan ook niet sprake van een paar racks, dit was een compleet datacenter leegtrekken met de bedoeling dat daadwerkelijk af te stoten. Iedereen zal zich daarbij direct afvragen: stond alles op een plek? Het antwoord is dat dat gelukkig niet het geval was. Evernote omschrijft het op de eigen website als volgt: “Our primary and backup data centers are both located on the west coast in geographically diverse regions.“

De migratie zelf was daarbij geen geheim. In september vorig jaar was dat namelijk al samen met Google bekend gemaakt. Voor de laatste een flinke opsteker, want zo vaak valt een dergelijk nieuwtje niet te publiceren. Wie dat eerste bericht nog eens legt naast wat er nu dan is gepubliceerd ziet dat er weinig ruimte zit tussen de meeste punten. Een puntje valt echter wel op: het volume dat zou worden overgeheveld werd tot +10% hoger ingeschat. Of daar sprake is van een te optimistische schatting of dat de ophef van eind vorig jaar (“Evernote Employees Can Read Your Notes, and There’s No Way to Opt-Out“) echt veel klanten heeft gekost is niet bekend. Een aantal van de details en de hoofdlijnen van de gevolgde migratieprocedure staat in het InformationWeek artikel.

Daarmee hebben we nu twee tegenovergestelde migratiebewegingen in de vorm van afgeronde processen die ook beiden redelijk goed beschreven zijn. Dropbox is vertrokken bij AWS, want vond een eigen omgeving beter en goedkoper. Evernote stoot de twee eigen DC’s af en verkast volledig naar Google. Leuk om te lezen en te weten. Het enige dat daardoor wel opvalt is dat we eigenlijk geen cases in Nederland hebben die enigszins vergelijkbaar zijn met deze twee migratiebewegingen. Ook al zijn er hier weinig bedrijven met een omvang als Dropbox of Evernote, waarom wordt er zo weinig aandacht besteedt aan het plannen en uitvoeren van een migratie. Het is best interessante materie en waarschijnlijk met heel wat meer onderscheidend vermogen dat de zoveelste melding van een toegekende prijs of benoeming.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.