Concreet voorbeeld Brexit impact IT sector

ISP Today heeft al een aantal keren aandacht geschonken aan Brexit. Of het nu gaat om domeinnamen of datacenters. de hele IT stack gaat last krijgen van Brexit. Vorige week is daar voor het eerst door de Britse regering over gecommuniceerd en daar staan we nu bij stil.

No Deal en het betalingsverkeer

Londen heeft vorige week een flink aantal publicaties online gezet die plusminus aangegeven wat de impact is voor een product of sector als er geen overeenkomst komt met Brussel. De consequenties van die “No Deal” is bijvoorbeeld voor het betalingsverkeer aangegeven. Britten die nu nog zonder bijkomende kosten in de EU met een creditcard afreken zijn geïnformeerd dat dit na 19 maar 2019 voorbij kan zijn. Met een creditcard betalen doen Britten niet alleen als toerist in de EU. E-commerce is niet expliciet genoemd in het betreffende document maar daarvoor geldt precies hetzelfde. Een afgeleide van e-commerce is het via creditcard bestellen en afnemen van IT services, van domeinnamen tot hosting en cloud diensten. Britten die dat willen blijven doen moeten volgens het document rekening houden met bijkomende kosten, want de Britse banken zijn dan niet meer een EU regels gebonden.

De andere kant van het verhaal – dus EU bedrijven die in het VK bestellen met creditcard of op rekening betalen – is in de documenten niet belicht. Ook daar valt iets over te zeggen, want als er ergens een Britse partij zit voor de verwerking van de betaling mag die daar kosten voor berekenen. Met andere woorden voor leveranciers en afnemers kan er wat gaan veranderen waardoor zaken doen duurder wordt. Wie Britse klanten of leveranciers heeft doet er goed aan de ontwikkelingen rond het betalingsverkeer goed te volgen en bijvoorbeeld bij de RVO advies in te winnen.

DUE

Daarnaast zijn er nog andere consequenties die bij een “No Deal” de IT sector hard raken en waarover de Britten nu mondjesmaat worden geïnformeerd. Zo is te lezen dat voor alles dat de Britten naar ons exporteren en wat valt onder “Dual Use Equipment” vergunningen moeten worden aangevraagd. De oudere lezers van ISP Today weten wellicht nog dat tot de jaren 90 van de vorige eeuw dat begrip garant stond voor veel papierwerk en vertraging. Via een andere kanalen – namelijk het Europees Parlement – weten we inmiddels dat de na  Brexit (los van de vraag met of zonder deal) het EP staat op een “legal agreement” om de data opslag en verwerking  mogelijk te maken. Het parlement vertrouwt de Britten niet op een verantwoorde wijze met de persoonsgegevens van EU ingezeten om te gaan (PDF link).

De komende tijd zullen er nog meer standpunten en publicaties verschijnen die allemaal tot doel hebben de betreffende sectoren te informeren. Dat is een enorme hoeveelheid materiaal en ISP Today kan dat maar gedeeltelijk doorspitten. Dat blijven we doen om de lezer op hoofdpunten te kunnen informeren. Want zoveel is nu al duidelijk: Brexit gaat impact hebben op de sector. Dan is voorkennis waarmee de lezer zelf verder aan de slag kan wel zo handig.

 

(afbeelding: Daniel Bron – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28119380)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.