Concurrent kopen, al je datacenters verkopen – en nog iets

centurylink630415Voor $24 miljard in cash en aandelen Level3 kopen is een actie die best opvalt. CenturyLink is daarom vorige week volop onderwerp van gesprek geweest. Het bedrijf is daarbij ook heel begrijpelijk kritisch bekeken door pers en analisten. De investering moet immers wel rendabel zijn, anders is het geen strategische slimme zet maar een spelletje Russisch roulette.

Wat meesten daarbij opviel is dat CenturyLink de laatste jaren een reputatie heeft opgebouwd die met name ouderwetse boekhouders en aandeelhouders niet zal bevallen. Anders gezegd: het bedrijf heeft redelijk wat schulden. Ba2 en voor een deel zelfs Ba3 is een weinig florissante rating van Moody’s. Belangrijker nog is de melding dat de fusie annex overname voor Moody’s reden is bekend te maken dat er een nieuwe neerwaartse bijstelling overwogen wordt. Aandeelhouders waren in eerste instantie ook helemaal niet blij met de deal, het aandeel verloor 12,3% op de dag dat het nieuws bekend werd gemaakt.

Dat is geen goede start, maar enkele dagen later werd door de directie van CenturyLink een tweede witte konijn uit de hoge hoed getoverd: het heeft een koper gevonden voor alle 57 datacenters die het wereldwijd exploiteert (en die zijn verbonden met eigen glasvezel uit het 300.000 mijl lange internationale netwerk). Er wordt $2,5 miljard overgemaakt op de rekening in ruil voor 2,6 miljoen square feet datacenter vloer (dat komt overeen met 241.547,9 M2).

Voor de hostingsector is dat misschien wel belangrijker nieuws dan de samensmelting met Level3. CenturyLink verkoopt namelijk niet aan een van de bekend grote DC exploitanten. Het blijft zelf ook actief hosting (lees: colo) aanbieden. Om dat laatste mogelijk te maken wordt een joint venture met de Medina Capital, een van de kopers, opgericht en daarin worden ook meerdere security bedrijven in ondergebracht.

De contouren van de deal zijn dus te herleiden tot deze drie bullets:

  • gewone telcodiensten zijn niet meer interessant,
  • een netwerk bezitten des te meer,
  • als je al datacenters hebt lever er dan additionele diensten bij waar echt vraag naar is – security dus.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.