Consolidatieslag stap dichterbij

Afgelopen vrijdag maakten Openprovider en PCextreme bekend dat voortaan het domeinnaambeheer van PCextreme via het platform van Openprovider gaat lopen. Opnieuw een signaal uit de markt dat er een consolidatieslag aan komt.

“Het is vrij uniek dat een top-20 SIDN-lid haar .nl-portfolio volledig laat beheren door een gespecialiseerde registrar als Openprovider, maar het past wel in de trend in de markt dat steeds meer bedrijven zich gaan focussen op hun core business. De markt wordt steeds volwassener,” zegt Arno Vis, CEO van Openprovider.

Psychologische doorbraak
“Je kan het typeren als een psychologische doorbraak,” geeft Vis aan. “Alhoewel alle Internet Service Providers (ISP’s) en Hosters wel gebruik maken van een registrar als Openprovider voor hun buitenlandse domeinnamen is het nog niet eerder voorgekomen dat een Nederlandse top-20 partij haar .nl-domeinen door een gespecialiseerde registrar liet beheren.”

“Nederland is verzadigd als het gaan om het aantal SIDN-deelnemers,” zegt Lennert den Teuling, CEO van PCextreme. “Volgens mij staan we hiermee binnen Europa ook aan kop. Ik denk dat het in Nederland tot nu toe blijkbaar niet stoer is als je geen lid bent. Nu hebben wij gemerkt dat het best intensief is om een domeinnaamsysteem te onderhouden. Wij willen kunnen focussen op onze kerntaken. Daarom hebben we nu deze keuze gemaakt.”

Consolidatie-signaal
Vis vertelt verder dat hij verwacht dat dit bij meer partijen gaat spelen. “Aan de voorkant is er tussen hosters een hevige concurrentie en je ziet dat aan de achterkant hosters steeds meer moeten gaan samenwerken. Het is niet meer heilig om als hoster je .nl-domeinen zelf te doen. Dit is een stap en een signaal dat de markt zich gaat aanpassen. Ik verwacht dat meer ISP’s het voorbeeld van PCextreme zullen volgen.”

Hostingmarkt ingeslapen
“En ik zie meer veranderingen komen,” geeft Teuling aan. “Ik wil dolgraag dat bij ons VPS ook een groter aandeel krijgt in de omzet. Dus onze resources gaan daar heen, waarmee we willen gaan uitblinken in VPS en webhosting. Verder vind ik dat we als hostingsmarkt weer behoorlijk ingeslapen zijn de afgelopen jaren. Als je het aanbod (van ‘budget’ webhosting) in Nederland vergelijkt met dat van buitenlandse aanbieders, is er een groot verschil. En uiteindelijk kijkt de klant toch waar die het meeste kan krijgen voor zijn euro. Dat kan niet eeuwig goed blijven gaan. Ik zou daarvoor best een strijd willen ontketenen zoals 7 jaar geleden. Uiteraard met een sportieve knipoog naar mijn collega’s in de branche.”

PCextreme geeft aan op jaarbasis een grote besparing te realiseren.  Openprovider groeit naar eigen zeggen in één klap met ruim 60.000 domeinen naar ruim 250.000 beheerde domeinnamen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.