Daarom wordt de storing van Delta niet snel vergeten

DELTA AIROp 11 augustus schreven we dat de 8ste dag van die maand wel eens de geschiedenis boeken in kan gaan als een moment dat door elke CIO zal worden onthouden. Bij Delta Airlines ging er toen iets goed fout met de stroomvoorziening. Wat er mis ging omschreef ZDNet als volgt: “a critical power control module at the airline’s technology command center malfunctioned,” Wat dat precies is geweest en vooral wat dat veroorzaakte is in het bericht bestemd voor de aandeelhouders niet verder uitgelegd. Wel maakte het bedrijf bekend dat daardoor kortsluiting ontstond en om onbekende redenen het systeem niet overschakelde op backups en dergelijke.

Niet voor de eerste keer dus dat we vernemen dat noodstroom als de nood aan de man komt gewoon niet blijkt te werken, dat zegt toch wel wat over je DR en BC planning als dat met niet eerder tijdens test scenario’s of periodieke trainingen boven tafel is gekomen. Je zou uit de verdere tekst van ZDNet zelfs kunnen opmaken waarom dat is: het bedrijf is zo “tightly scheduled” dat elke downtime leidt tot grote kosten – waarschijnlijk is het daarom ook niet in staat, of bereid, te oefenen op live systemen wat er bij een echte storing gebeurt.

De storing zelf zou 5 uur hebben geduurd, wat voor een datacenter redelijk dramatisch moet zijn. Het wegwerken van alle vlucht achterstanden (duizenden reizigers over de hele wereld waren gestrand) duurde nog drie dagen. Dus dat hier sprake van een forse kostenpost is mag duidelijk zijn. Zodanig fors ook dat de aandeelhouders hierover zijn geïnformeerd. De bronnen noemen daarbij verschillende bedragen. De bandbreedte varieert van $100 miljoen, via $120 tot $150 miljoen. De oorzaak daarvan lijkt te zijn dat er gewoon heel veel uiteenlopende kosten aan de storing kunnen worden gekoppeld. En dat is illustratief voor de enorme impact van dit incident en verklaard ook waarom deze misser nog lang zal worden aangehaald als het gaat om alles dat met redundantie en continuïteit te maken heeft.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.