Dag van de Domeinnaam – Norbert licht een tipje van de sluier op

VVR640430Op een van de eerste mooie lentedagen sprak ISP Today met Norbert van der Knaap, penningmeester van de VVR, over trends in de sector en uiteraard de komende Dag van de Domeinnaam. De afspraak was door omstandigheden een paar keer doorgeschoven, maar dat bleek bij nader inzien alleen maar goed te zijn, want over trends viel nu veel meer te vertellen.

We begonnen het gesprek met een vraag over de activiteiten die op 2 juni in Amersfoort – de Dag van de Domeinnaam –  plaatsvinden. ISP Today is daar niet eerder aanwezig geweest, dit jaar zijn we dat wel.

Wat kunnen we er ongeveer verwachten?
Norbert: “het een middag, geen hele dag, en dat is een bewuste keuze. In de sector ligt het lastig een complete dag te missen. Nu kun je kiezen voor de middag met het debat en daarop volgend de borrel met eten, of voor een van die onderdelen. Verder is ons in de loop van de tijd wel duidelijk geworden dat we moeten verbreden”.

Verbreden van onderwerpen?
“De onderwerpen blijven natuurlijk altijd met domeinnamen te maken hebben. De groep mensen die wel uitnodigen die wordt breder. Het idee daarachter is dat voor velen een domeinnaam gewoon erg belangrijk is. Door het event ook open te stellen voor partijen anders dan “registrars-only” geven we, namens onze leden, aan daar rekening mee te willen houden.”

“Dus we nodigen inmiddels ook de brancheorganisaties en platforms uit. De verbreding is niet zomaar is gestart. We voeren daarmee uit wat er in ons strategisch plan is opgenomen. Wellicht aardig om te vermelden – zonder kennis te hebben van ons plan – kwam dagvoorzitter, annex presentator Ronnie Overgoor, ook met een dergelijke suggestie. Vanuit zijn rol en als quasi-outsider vroeg hij een paar jaar geleden waarom SIDN er niet bij zat.”

“Verbreden is voor ons niet alleen gelinkt aan de mensen die we uitnodigen. We zien door het belang van domeinnamen in het economisch verkeer dat ook over onderwerpen als de toekomst van e-commerce op een andere manier gesproken wordt dan zeg vijf tot tien jaar geleden – verwacht dan ook van ons dat wij de komende Dag van de Domeinnaam hier op terugkomen.”

Verbreding van publiek, betekent dat ook dat jullie actiever de politiek voor de VVR proberen te interesseren?
“Dat is een goede vraag. Aan de ene kant is elke vorm van positieve aandacht voor onze sector welkom. We zijn lid van DINL om dat te realiseren. Aan de andere kant – en daar spreek ik wel voor me zelf – het laatste dat ik wil is interesse die omslaat in regelgeving van de sector.”

Is het een vraag die op de dag aan de orde gaat komen?
“Niet, of beter gezegd nog niet. Het programma is wel zo ingedeeld dat er ruimte is voor actuele ontwikkelingen en brandende vragen.”

Nog even actualiteit, je noemde e-commerce
“We kunnen er niet omheen dat het met delen van retail niet goed gaat. In minder dan een jaar tijd zijn een paar grote ketens gewoon verdwenen. Ook kleinere spelers zijn omgevallen. Dat kan impact hebben op de sector, bijna al die winkels hadden namelijk wel een website of webshop, in ieder geval een of meerdere domeinnamen. Daar moeten we als VVR wel wat mee vind ik”.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.