Dankzij cloud heeft Exact geen last van Brexit

Afgelopen vrijdag stond ISP Today stil bij de najaarsbijeenkomst van de Cloud Architect Alliance. Toen ging het vooral om de veel lager dan gedacht cloud adoptie in Nederland. Deze keer gaat het om de vraag wat Exact, de bekende leverancier van boekhoudsoftware, met de cloud doet en waarom.

Exact is een van de absolute toppers als het gaat om boekhoudsoftware. De meesten van ons zijn bekend met Exact als leverancier van een stand alone pakket of de Exact online toepassing. Binnen grotere ondernemingen zijn er andere versies in omloop. De link tussen Exact en publieke cloud is nieuw.

Uitgebreid traject

Exact online is een toepassing die wordt aangeboden vanaf heel veel eigen baremetal servers en daar is wat mee aan de hand. Wat precies werd door Wilco Noordermeer uitgelegd. Hij had aan 20 minuten genoeg. Dat is een knappe prestatie want hij had best veel te vertellen. Het begon allemaal met de aankondiging dat Exact een deel van de operaties vanuit AWS gaat doen. Dat is niet een stap die je zomaar neemt, dat begrijpt iedereen. Er is een POC en de nodige testing gedaan. De performance van de bestaande bare metal omgeving onder diverse belastingen werd als uitgangspunt genomen en dat werd op gelijke wijze via Azure en AWS testopstellingen gedaan. Dat leverde uitkomsten op en technisch gezien viel de keuze op AWS. Techniek bepaald niet autonoom wie de nieuwe leverancier wordt, daar gaat natuurlijk op in een heel commercieel en juridische traject. Maar dat heeft het balletje niet een andere kant doen gaan uitrollen. Exact gaat naar AWS.

Voor menig lezer zal dat een interessant nieuwtje zijn, want dat verhaal hebben we nog niet vernomen in de reguliere Nederlandse pers. Dat klopt ook, want wat Noordermeer vertelde heeft geen betrekking op de Nederlandse Exact case. Exact is in meerdere landen actief en de stap naar AWS wordt niet in een keer voor alle landen tegelijk gedaan. Duitsland (Duitsland en de cloud?!) wordt het eerste land waar Exact online via AWS beschikbaar komt.

Waarom?

De hele testfase, met de POC en de impact op de werkzaamheden was een interessant verhaal. Waar Noordermeer zijn verhaal mee begon was dat ook, maar dan wel voor een bredere doelgroep. Exact gaat naar de cloud om vier redenen: schaalbaarheid, lagere kosten, meer ruimte voor innovatie en Brexit.

Het is de eerste keer dat ISP Today hoort dat Brexit als argument wordt gebruikt om naar de cloud uit te wijken. De verklaring van Noordermeer was dat Exact nu in Britse datacenters staat. Omdat niemand weet wat de impact van Brexit wordt is vanuit Business Contingency Management schijnbaar aangegeven dat het beter is als er wordt uitgeweken naar een andere locatie.

Met Business Contingency Management heeft de doorsnee hoster of provider in de regel weinig te maken. Het komt er op neer dat wordt gekeken naar de kans op potentiële verstoringen van de bedrijfsprocessen. Brexit wordt dus door Exact gezien als een proces of ontwikkeling dat de kans op verstoringen onacceptabel vergroot.

ISP Today heeft al vaker geschreven over de impact van Brexit. Dat het registrars aan beide zijden van de Noordzee raakt hebben we al diverse malen aangestipt. Dat er sprake zou kunnen zijn van omvangrijke IT verhuizingen hebben we voorzichtig gesuggereerd. Exact geeft nu aan dat Brexit een goede reden is van eigen ijzer afstand te nemen en over te stappen naar de cloud. Dat scenario hadden we nog niet op de radar staan. Dat wil zeggen, tot Noordermeer daar voor een groep van bijna 100 cloud architecten van de Cloud Architect Alliance over sprak.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.