Datacenterklimaat steeds duurzamer

Gisteren presenteerde Oracle een onderzoek naar het Next Generation Datacenter. Daarin scoort Nederland hoog als het gaat om duurzaamheid. Een trend die ook door Vincent Liebe van Vaultex wordt waargenomen.

Het onderzoek heeft gekeken naar de inzet van geavanceerde technologieën op het gebied van duurzaamheid, flexibiliteit en support. Voor het onderzoek zijn 102 interviews gehouden in de Benelux, dat volgens de index net boven het gemiddelde (5,28) scoort: 5,64 en daarmee eindigt op de derde plaatst. Duitsland/Zwitserland (6,09) en Scandinavie (5,95) staan respectievelijk op nummer 1 en 2 in de Next Generation Datacenter Index (NDGI).

Duurzaamheid
Dat Nederland hoog scoort als het gaat om duurzaamheid, verbaast Vincent Liebe, Business Unit Manager bij Vaultex niet. “Er is veel beweging binnen de datacenterwereld als het gaat om duurzaamheid. Dat neemt een enorme vlucht.” Hij legt uit dat bedrijven er echt mee bezig zijn. “De grootste factor op het vlak  van duurzaamheid bij een datacenter is de koeling. Waar voorheen veel werd gewerkt met water- en koudemiddelkoeling, zie je nu dat er veel meer gekoeld wordt door geconditioneerde buitenlucht te gebruiken. Hierbij wordt het aantal uren dat er gebruik moet worden gemaakt van mechanische koeling verlaagt tot minder dan 10% per jaar. De ideologie van duurzaamheid gaat hier mooi samen met het verlagen van de running cost van een datacenter. We hebben de eerste projecten hiermee al uitgevoerd en de resultaten zijn veelbelovend!”

Liebe ziet ook dat de IT-fabrikanten zelf hard nadenken. “Serverspecificaties zijn aan het opschuiven. Een bedrijfstemperatuur van 18/19 graden is niet meer van deze tijd. De huidige generatie servers vindt het prima om op 27 graden te draaien (conform ASHRAE). In de nabije toekomst wordt dit alleen maar hoger. Hierdoor komt het punt dichterbij dat we straks helemaal niet meer mechanisch hoeven te koelen en dat machines zelf bij 35 graden functioneren.”

Virtualisatie
Standaard onderwerp van gesprek is virtualisatie, geeft Liebe aan. Volgens de onderzoeksresultaten bevindt zich dat nog in een vroeg stadium. Liebe denkt dat het gevolgen zal hebben voor datacenters. “De vraag is of de behoefte hetzelfde zal blijven. Moeten we de redundantie nog zo inrichten als we nu doen? Blijven de rackvermogens hetzelfde? Dergelijke vragen worden dan belangrijk. “Wat ik zie bij MKB-bedrijven die gaan virtualiseren is dat ze minder apparatuur gebruiken,  maar deze veel intensiever benutten.” Liebe denkt niet dat datacenters hierdoor over een tijd minder hard zullen gaan groeien. “Dat gaat onverminderd door.”

Modulariteit
Volgens Liebe is het voor bedrijven interessant als de start-up kosten van een datacenter laag zijn. “Modulariteit speelt hierbij in toenemende mate een belangrijke rol. Ik zie dat bedrijven kijken hoe ze vraag en aanbod meer bij elkaar kunnen laten komen. Als je in kleinere stapjes je datacenter kunt opbouwen en dus gedoseerd kan groeien, is dat financieel prettig. Samen met een toenemende integratie van systemen zal deze trend in de komende tijd verder doorzetten.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.