Datacenters en Amerikanen versus innovatie

Als we het hebben over datacenters en de USA, dan hebben we een complex thema te pakken. Een thema ook dat alweer een flink aantal jaren een rol speelt zonder daarbij aan belang af te nemen. Het tegenovergestelde is eerder het geval en de consequenties daarvan zijn steeds zichtbaarder.

Het is de lezer waarschijnlijk bekend: Amerikaanse rechters hebben regelmatig te maken met overheidsverzoeken data in datacenters die buiten de VS staan te mogen raadplegen. Dat vinden de datacenter exploitanten niet zo leuk, maar het zorgt wel voor een bepaalde dynamiek in de markt en innovatiedruk. Dat is minder cynisch bedoeld dan het wellicht klinkt. Zonder een oordeel te vellen over de rechtszaken, kun je namelijk neutraal vaststellen dat de markt hier wel op reageert. Er lijken twee ontwikkelingen te zijn die daarbij het meest dan wel verst zijn doorgevoerd. Of het hierbij een kwestie van evenveel aanbod als vraag is en welk van de twee als eerste op het toneel verscheen is daarbij overigens last vast te stellen.

Regio

Er zijn tal van indicaties dat Microsoft voor Azure in Duitsland voor die opvallende constructie heeft gekozen, waarbij het zelf geen toegang tot het datacenter en de data heeft, omdat er anders geen klant kon worden geworven. Vanuit datacenter exploitatie optiek is dat echt heel exotisch. Het is zeg maar de overtreffende trap van beloven de klantdata niet buiten het land van vergaring op te slaan (of te bewerken), een quote die bijvoorbeeld door Oracle tamelijk nadrukkelijk wordt gebruikt. Wat Oracle en Microsoft hier gemeen hebben (en het geldt voor nog veel meer organisaties) is dat ze afstappen van het mondiale aspect van cloud en datacenter diensten door heel gericht op het lokale, regionale of nationale in te zetten. Dat is meer dan marketingpraat. Een serieus deel van de bouwboom voor datacenters (helemaal die in Frankfurt) wordt hier echt door gevoed.

Encryptie

Of dergelijke constructies het ei van Columbus zijn weten we nog niet. Er loopt immers nog een aantal zaken in de VS tegen datzelfde Microsoft (de zg Ireland case) die uiteindelijk wel eens de tweede ontwikkeling een verdere boost kunnen geven. Die ontwikkeling is het verder vereenvoudigen van encryptie. Het was ooit iets heel exotisch, langzaam maar zeker krijgt het in zowel B2C als B2B omgevingen meer voet aan de grond. Vooral op het punt van gebruiksvriendelijkheid – zonder afbreuk te doen aan degelijkheid – zijn hier forse stappen gemaakt. Het gevolg laat zich raden: wat er aan nullen en enen in een datacenter staat wordt voor buitenstaanders steeds lastiger te ontcijferen.

Positionering

Twee ontwikkelingen waar insiders waarschijnlijk niet echt meer van op kijken. Voor iemand die enige afstand van de business heeft is dat een ander verhaal. Die persoon ziet overigens ook nog iets anders. Er zijn echt datacenters en providers die de kennis over deze en andere oplossingen inzetten als USP. Dat type dienstverlening en die positionering is zowel nieuw als ook een voorbeeld van innovatie.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.