Datacenters open je omdat…

Afgelopen weken kwamen er een paar berichten over nieuw te openen datacenters en vergelijkbare zaken voorbij die direct opzij geschoven werden. De locaties die het betrof vielen buiten de directe scope van ISP Today, maar de boodschap zelf trok toch elke keer wel de aandacht.

Met het doorworstelen van alle fanmail vielen twee berichten uit die categorie toch wel heel erg op, omdat ze als antwoord op de vraag: we openen XYZ omdat …. met wel opvallende argumenten komen aanzetten. We besteden er daarom kort aandacht aan, mede omdat we hier voor de niet-doorsnee Nederlandse provider, hoster of datacenter concullega een verkapte call to action in zien.

IBM kiest voor bingo

Het eerste bericht blijkt bij nader inzien reeds eind april te zijn verstuurd, maar het heeft deze kant van de oceaan met enige vertraging bereikt. IBM verklaarde op een dag maar liefst vier datacenters in de VS te hebben geopend, twee in Dallas en twee in Washington DC. Dat klinkt naar een dubbele set twindatacenters, maar er wordt niet verder op ingegaan. Waar centraal staat in het bericht is dat deze locaties geschikt zijn voor Watson (wat logisch is voor een IBM datacenter), IoT, Blockchain en Quantum Computing. Die opsomming komt toch ergens geforceerd over. Ofwel hier is de PR schrijver van IBM volledig losgegaan op het verzinnen van buzzwoorden in de hoop op te vallen (in dat geval: mission accomplished) of is het echt zo dat een DC voor IoT en Blockchain heel anders is dan voor colo. In het laatste geval zou dat een primeur zijn, maar vooralsnog vrezen we dat de onzin bingo optie waarschijnlijker is.

Druva speelt in op Brexit

De andere news submitter die met een afwijkend persbericht kwam is Druva. Dat is een in 2008 gestarte organisatie die inmiddels stelt: “leader in cloud data protection and information management” te zijn. Op 2 mei maakte dat bedrijf bekend drie nieuwe cloud locaties te hebben toegevoegd, of dat binnenkort te doen. Dat is op zich niet vreemd. Dat het gaat om Canada, UK en Hong Kong is ook niet opvallend. Wat opvalt is het argument voor het openen van een UK cloud. Druva is tot zover ons bekend het eerste IT bedrijf dat Brexit hanteert als argument. Het VK verlaat de EU en daarmee veranderen ook de eisen voor data soevereiniteit.

Lees dat laatste nog eens door. Op diverse plekken – ook hier op ISP Today – is al gewezen op de mogelijke noodzaak data uit het VK te halen, helemaal omdat na Brexit van een fatsoenlijk beschermingsniveau geen sprake meer zal zijn. Dat is goed nieuws voor datacenters maar ook dataverwerkers et cetera in de EU. Dat hetzelfde ook omgekeerd gaat gelden, dat is een puntje van aandacht. Voor wie Britse klanten heeft met min of meer gevoelige data is wat Druva roept – los van het feit of het klopt – toch echt wel een call to action.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.