Dataopslag nieuws van Backblaze en KPN

backblaze620350Vorige week maakte het Amerikaanse Backblaze bekend een nieuwe cloud storage dienst on de markt te zetten. Het team claimt goedkoper te zijn dan Amazon en alleen al daarom is het iets om aandacht aan te besteden.

Backblaze is realistisch genoeg te begrijpen dat AWS S3 inmiddels een de facto standaard is. Ze stellen dus nadrukkelijk niet dat je alles van S3 naar de eigen B2 (slim gekozen naam!) moet overhevelen. Natuurlijk werven ze nieuwe gebruikers die alles met B2 gaan doen, want die kunnen dan optimaal profiteren van ongekende kwaliteit en prijs. Die claim moet met enige voorzichtigheid worden gehanteerd, vooralsnog is B2 vanuit slechts enkele – of zelfs een – locaties beschikbaar, dus dat kan een risico zijn.

Tegelijkertijd zien we Backblaze een voorstel aan de markt doen dat redelijk uniek te noemen is, het is ongeveer dit verhaal: “als je tevreden bent met S3, blijf er dan, maar overweeg voor je tweede back-up locatie B2 in te zetten”. Dat is vanuit marketing optiek slim gekozen en ook vanuit Disaster Recovery gedachte zo gek nog niet. Vraag is nu of B2 deze gedachte meer weet te promoten, want dan is er opeens een veel grotere groep aanbieders die op die wagen kan springen en de markt kan overtuigen betere methoden voor dataopslag te kiezen dan slechts alles op 1 plek in 1 datacenter. We hebben het dan concreet over de datacenters en providers die op een twindatacenter kunnen teruggrijpen.

Terwijl we daar dus mogelijk een ontwikkeling zien die sommige partijen kansen biedt en die kan bijdragen onherstelbaar dataverlies te voorkomen is het bericht waar KPN mee kwam op het eerste gezicht een tegenvaller. De eigen nationale data storage dienst wordt voor kleinzakelijke klanten afgebouwd. Het argument dat “de MKB’er” liever gebruik maakt van iets van Microsoft en zijn data zonder voorbehoud aan een Amerikaanse cloudpartij toevertrouwt zal velen aan het denken hebben gezet. Als het KPN verhaal zou kloppen, is er wellicht toch echt iets mis met “de MKB’er”.

De stap van KPN biedt echter ook een interessante kans, want een grote partij met enorme marketingbudgetten verlaat deels een specifieke deel van de markt. Menig Nederlandse hoster, provider en datacenter met focus op het MKB zal hopelijk inzien dat het tijd is de eigen backup -en storagediensten extra onder de aandacht te brengen en mogelijk in lijn met het B2 verhaal iets aan te passen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.