De andere bedreiging door cloud

Dat cloud computing de hele IT sector flink door elkaar heeft geschud en dat nog dagelijks doet is bekend. Dat inmiddels tal van bedrijven van de kaart zijn verdwenen onder andere omdat ze cloud maar niks vonden en zo door de concurrentie zijn ingehaald weten we ook. Maar er speelt nog iets.

Op de vorige week gehouden Cebit vroeg BITMi aandacht voor het probleem waar een deel van de achterban mee te maken heeft. BITMi is de Duitse brancheorganisatie van kleine en middelgrote software ontwikkelaars. Met 2.000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigt het een groot deel van een duidelijk afgebakende markt.

Deze groep trok tijdens Cebit aan de bel en wees op de risico’s van verschraling. De club signaleert dat steeds vaker klanten min of meer gedwongen worden van de lokale software af te stappen. Omdat ze deel zijn van een keten met grote klanten die in Amerikaans clouds zitten of van dito SaaS gebruik maken is de interoperabiliteit en controleerbaarheid in het geding.

Wie het verhaal voor de eerste keer hoort zal de wenkbrauwen fronzen. Met cloud en APIs kun je toch immers alles lekker tegen elkaar aan laten kletsen en wie nu nog alleen maar cloud-loze software ontwikkelt heeft toch echt wel lang onder een steen gelegen. BITMi heeft inderdaad leden die weinig als cloud toepassingen bouwen, maar ook leden die dat wel doen. Als je dieper op de materie ingaat blijkt het verhaal echter wel te kloppen.

De cloud marketplaces die bepaalde datacenters exploiteren zijn verre van open. Helemaal als het gaat om de paar grote Amerikaanse datacenters die voor multinationals vaak verplichte kost zijn. Dat AWS en co het beter voor elkaar hebben vanuit software aanbieders perspectief is mooi meegenomen, maar ook daar is wel kritiek op te horen. Als je alle kritiek en bezwaren op een stapel veegt, en dat is wat BITMi heeft gedaan, moet je namelijk constateren dat de markt veel minder open en transparant is dan gedacht.

Na de consolidatie op de markt voor connectiviteit en datacenter exploitanten is er daar nu sprake van een quasi oligopolie. De top 3 of top 5 heeft meer dan de helft van de markt in handen en bepaalt daarmee in sterke mate in welke richting de markt zich ontwikkelt. Dat gebeurt nu schijnbaar ook met de cloud marktplaatsen door dezelfde spelers. De spelregels die zij opleggen beloven weinig goeds voor met name de kleinere software ontwikkelaars. Volgens BITMi zijn zij niet de enige die zich zorgen moeten maken. Als de kleinere software spelers het lastiger krijgen is dat ook voor hun klanten een slechte zaak.

Je doet er goed aan het verhaal van BITMi met een paar korrels zout te nemen. Als je dat doet en weet doe de kolossen ook in Nederland de markt pogen te domineren zul je zien dat er een hele concrete vraag is: wie zorgt ervoor dat kleinere software ontwikkelaars en hun klanten de juiste faciliteiten krijgen zonder daarmee de onafhankelijkheid te verliezen?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.