De belangrijkste overname van de week was…

home_pl-625416De afgelopen week is de markt voor hostingdiensten best opgeschud. Voor het eerst sinds lange tijd waren er weer eens overnames te melden die er toe deden. Voor leveranciers, partners, klanten en natuurlijk de concurrentie hier in Nederland zal het nieuws over de nieuwste aanwinst van KPN tot de meeste verbazing hebben geleid. Niet dat de acquisitie volkomen onverwacht kwam. Het is veel meer de lange termijn die aanleiding geeft tot nadenken en sterk uiteenlopende reacties. ISPtoday constateerde dat bij sommigen zal de vlag zijn uitgegaan, terwijl anderen zich meer zorgen maken over de komst van een sterke grote concurrent op de eigen thuismarkt.

Wat dat betreft deed de overname van Nines door Sentia veel minder stof opwaaien. Dat kan komen door de timing van het nieuws en het feit dat de bedrijven vele keren kleiner zijn dan KPN. Desalniettemin is ook deze overname, fusie, integratie of hoe het genoemd wordt van belang om de staat van de sector in Nederland te kunnen begrijpen. Want als er iets toch wel erg zichtbaar begint te worden is dat het aantal nieuwe toetreders op de markt niet meer opweegt tegen de afname van het aantal reeds gevestigde partijen. Dat is kenmerkend voor een markt die – volgens het klassieke model – de eerste twee fasen van ontwikkeling achter de rug heeft. Maar omdat dit de internetsector is, waarvoor ook altijd weer andere wetmatigheden gelden, is het riskant te stellen dat we nu in een vastomlijnde fase van afvlakkende groei en stabilisatie zijn beland.

Een van de indicaties daarvoor is een andere overname. Het is in Nederland niet erg opgevallen, maar de Duitse telecom- en hostingaanbieder United Internet heeft ook weer toegeslagen. Deze keer is voor 155 miljoen Euro (geen typefout!) het Poolse Home.pl overgenomen. In een klap 300.000 (hosting-) klanten erbij en 25 miljoen Euro omzet. Hierdoor is UI, al dan niet via het label 1&1, nu ook de nummer 1 in Polen. Dat claimde het al te zijn in GB, Spanje en natuurlijk Duitsland.

Een partij van deze omvang vertegenwoordigt een aanzienlijke inkoopkracht waardoor concurrerende tarieven geboden kunnen worden die voor kleinere lokale hosters onhaalbaar zijn. Het benutten van de schaalgrootte dus, maar dan niet op een lokale schaal maar ondertussen Europees. Daarom is op de langere termijn van de drie overnames die afgelopen weken bekend werden gemaakt wat zich buiten Nederland afspeelde in potentie belangrijker dan Den Haag en Nieuwegein bekend maakten.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.