De beurs twijfelt over bestaande businessmodel van switches

De meeste lezers van ISP Today zullen niet dagelijks de beurskoersen volgen. Dus waarschijnlijk zal het ze niet zijn opgevallen dat er afgelopen week een opvallende dip bij Cisco was. Ook bij Juniper en Arista was op dezelfde dag die dip zichtbaar. Een verklaring daarvoor is inmiddels gevonden en beschreven.

Aanleiding voor het verdwijnen van vele miljoenen aan beurswaarde bij deze drie bedrijven is het bericht dat Amazon zou gaan komen met eigen switches. Daarmee zouden de eigen datacenters nog beter kunnen draaien en voor klanten zou dat de prettigste manier zijn de eigen omgevingen aan AWS te koppelen. Beide opties klinken logisch en zouden ook heel goed kunnen passen bij het agressieve gedrag dat AWS op veel plekken vertoond.

Binnen een dag was echter via Cisco via een officiële mededeling (!) te vernemen dat hier sprake was van een bericht dat nergens op was gebaseerd. Amazon had Cisco telefonisch verzekerd dat geen van de twee opties reëel was. Daarmee was de lucht geklaard zou je zeggen. Echter wie kijkt naar de tijdslijn ziet dat daar geen sprake van is. De aandelen van de drie genoemde switchpartijen (er zijn er overigens wel meer) zijn niet hersteld. De markt is schijnbaar niet geheel gerustgesteld dat het gerucht echt voor de volle 100% slechts een gerucht is. Daar is een hele goede reden voor. Als we kijken naar de architectuur en inrichting van datacenters en serverruimtes dan is duidelijk dat op het gebied hardware de laatste jaren heel veel is veranderd. De hyperscalers en andere grootschalige gebruikers zijn steeds meer bereid eigen hardware in te zetten om efficiency te maximaliseren. ODMs beleven gouden tijden en het al vaker genoemde OCP heeft over belangstelling ook niets te klagen.

Tot op heden is OCP vooral racks, voeding en servers. Wie ziet wat daardoor mogelijk wordt en ook de SDx ontwikkelingen volgt kan op zijn klompen aanvoelen dat er ooit het moment gaat komen dat de andere componenten die nodig zijn om datacenters en serverruimtes te connecten op de schop genomen gaan worden en de bestaande markt, die door een handjevol aanbieders wordt gedomineerd zal veranderen. Dat kan in de vorm van het nog meer open maken van de bestaande software en firmwares. De andere optie is dat grootgebruikers ODMs de opdracht geven eigen ontwikkelingen te gaan fabriceren.

Een deel van de beursanalisten heeft vorige week het schijnbaar foute signaal van Amazon geïnterpreteerd als het begin van die verandering. Deze keer was het nog loos alarm zou je zeggen. De koersen laten echter zien dat niet iedereen daarvan is overtuigd. Er is ook nog een andere optie en die is dat de ophef er voor heeft gezorgd dat een grotere groep analisten, beleggers en handelaren zich zijn gaan verdiepen in de materie en tot de conclusie gekomen zijn dat niet alle seinen op groen staan.

 

(foto Wallstreet via de wiki)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.