De boodschap achter het persbericht van TCS

De meeste Nederlanders zal Tata weinig zeggen. Zij die het wel hebben gehoord zullen het waarschijnlijk linken aan het hoogoven- en staalconcern in IJmuiden. Tata is echter ook de naam van een hele grote IT ondernemer.

Tata Consultancy Services (TCS) is al jaren actief op de wereldmarkten. In de VS, het VK en ook op het vaste land van Europa zijn banken en andere gerelateerde bedrijven de vaste klantgroep voor deze kolos waarvoor meer dan 350.000 mensen werkzaam zijn (wiki). Wat voor deze klanten geldt is dat ze allemaal onderdeel zijn van zwaar gereguleerde sectoren. De regels voor banken en verzekeraars verschillen op punten, maar dat er veel regels zijn is bekend. Tot die regels behoren lange bewaartermijnen en exacte kennis hebben van de datalocatie. Om die reden is het logisch dat banken ook moeten nadenken over de plek waar die data wordt opgeslagen. TCS is inmiddels een organisatie die daar veel verstand van heeft. Niet alleen van de regels, maar ook en vooral van de IT processen die daarbij komen kijken.

DC in Frankfurt

Als TCS ergens een glasvezelkabel trekt of een gebouw neerzet dan weet je vrij zeker dat ze dat doen omdat daarmee klanten te bedienen. Ze doen dat in de regel niet om vanuit een greenfield situatie een nieuwe markt te betreden. Dat pas niet bij het bedrijf en het type klant dat men aanspreekt. Daarom is het zonder meer opvallend te lezen dan TCS vorige week bekend heeft gemaakt een datacenter voor private cloud diensten te openen in Frankfurt. De stad van de ECB en ook de plek waar steeds meer banken – mede door Brexit – gevestigd zijn.

Niet leuk voor Nederland

Dat TCS daar neerstrijkt met mensen en een eigen infrastructuur is een signaal dat politici in Nederland en helemaal uit de regio Amsterdam niet leuk zullen vinden. Wat het namelijk zegt is dat Amsterdam wat betreft de komst van de grote Britse geldhuizen in de optiek van TCS weinig kans maakt. Als leverancier van heel veel geldhuizen in London zal het ook echt wel weten wat de verhuisplannen van de meeste van dat soort instellingen zijn. Het idee dat Nederland volop zal profiteren van Brexit in de vorm van banen en bedrijven lijkt daarmee een knauw te hebben gekregen. In ieder geval de grote mondiale banken laten ons land links liggen. Maar niet getreurd, er zijn nog genoeg andere sectoren en kleinere spelers die voor ons land en de IT kunnen gaan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.