De Dag van de Domeinnaam impressie deel 1

VVR2016-06-02-1-630416De Dag van de Domeinnaam die gisteren in Amersfoort werd gehouden is niet gestreamd en er zijn geen video opnames gemaakt. Wie er niet was kan teruggrijpen op tweets om een indruk te krijgen van wat er zoal is besproken. Het tempo was tijdens alle programma onderdelen redelijk hoog, dus lang niet alles kan zijn doorgezet in boodschappen van maximaal 140 karakters.

Het programma bestond uit twee delen en langs die lijn zal ISP Today ook verslag doen. Het deel voor de pauze komt vandaag aan bod, na het weekend komen we terug op gedeelte na de pauze.

De start bestond uit de een kort gesprek tussen dagvoorzitter Ronny Vergoor en de nieuwe voorzitter Flip Keijzer over het VVR programma voor de komende periode bevatte geen vuurwerk voor wie de VVR volgt dan wel de eerdere artikelen hierover op ISP Today heeft gelezen. Daarna was het woord aan Berend van Dalfzen, die de zaal in behoorlijk hoog tempo, met ondersteuning van slides, de staat van de sector verklaarde.

Die presentatie gaf antwoord op vragen als: de explosieve groei van .NL is verleden tijd, maar hoe moet je dat zien in internationale context? Is er sprake van concurrentie van de nieuwe gTLD’s en welke zijn dan dan de grootste bedreiging? Wil je daar meer over weten: de presentatie van Berend komt op de website van de VVR, dus die kun je daar downloaden. Wat je dan ook maar moet downloaden is de presentatie van Joost van Rooij die daarna kwam: de status van .FRL en .AMSTERDAM. Uiteraard kwamen daar cijfers en groeiscenario’s aan de orde, maar met name de gebruikte marketingtools zal ook een aantal lezers kunnen prikkelen. Zelfs als je geen eigen tld onder je hoede hebt of voornemens bent dat te gaan doen: daar zaten wel wat slimmigheden in.

Volgens het programma zou er daarna een Registrardebat starten waar over vier stellingen zou worden gestemd. Al direct bij de eerste stelling over de maximale houdbaarheid van de Token werd de formulering onderwerp van discussie. Er was dus wel debat, maar of dat helemaal op de manier ging die de VVR voor ogen zal hebben gehad? Ook bij de volgende stelling – die ging over de wenselijkheid van het voortbestaan van de registrar whois – leek het meer te gaan over alles er om heen dan de vraag zelf. Omdat een grote meerderheid van mening was dat deze whois niet moet worden opgeheven was de uitkomst van de stemming wel een duidelijk signaal. De meningen over de relatie tussen DNSSEC en winstmarge (stelling 3) en de link tussen het afvlakken van de groei van .NL en groei van de nieuwe TLD’s (stelling 4) liepen dan weer meer uiteen. Dat werd vanzelfsprekend door de nodige discussies onderstreept.

Was al die discussie over formuleringen erg? Totaal niet, ze zijn zelfs bijzonder nuttig. Het bestuur van de VVR heeft dit soort peilingen en discussies nodig om te kunnen bepalen welke koers moet worden aangehouden. Voor deelnemers wordt zo duidelijk wat bij het bestuur op de agenda staat en hoe de collega uit de sector tegen vragen aankijken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.