De eerste Cloud trends 2017 komen van Crisp Research

crispresearch201611De dames en heren bij Crisp Research kort geleden in de nieuwsbrief uit de doeken gedaan wat zij in de glazen bol zien als het gaat om 2017 en cloud. Dat levert een lijstje op dat waarschijnlijk heel anders is dan IDC en anderen zullen presenteren. Bij Crisp zitten namelijk mensen die ook echt meer van de sector weten dan alleen de bezoekersparkeerplaatsen en het uitzicht van de directiekamers.

De eerste genoemde trend, de komst van AI (articificial intelligence) in datacenters en de infrastructuur, is iets waar je al direct door aan het denken gezet zal worden. Dat gaat nog een streepje verder dan de roomba stofzuigers die in sommige datacenters worden ingezet. Het beeld dat je daarbij kunt hebben is dat van volledige geautomatiseerde magazijnen om just in time leveringen mogelijk te maken. Dat combineren met een datacenter zou volgens Crisp wel eens in 2017 van de grond kunnen komen.

Het is tegelijk de meest opvallende trend die beschreven, annex voorspeld, wordt. Zaken als orchestration, IoT worden namelijk ook elders (en al langer) als mogelijke trends genoemd. Het aardige is dat die AI trend impact kan gaan krijgen op de manier waarop cloud gebruikers zaken gaan doen met het datacenter. Of de cloud klant nu de eindgebruiker is of iemand die op die diensten zelf weer iets aanbiedt, het idee dat robots en echt vergaande vormen van automatisering nog meer gaan bepalen hoe een datacenter functioneert geeft hen immers ook meer mogelijkheden. Welke dat precies gaan worden, dat is weer aan andere partijen (denk bijvoorbeeld aan de hardware vendoren en dc inrichters) die daarvoor heel goed naar de eigen glazen bol zullen moeten kijken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.