De energienota en migreren van on premise naar colo

640px-verkabelungs-chaosTijdens een recent interview over noodstroomoplossingen, bestemd voor de komende editie van het Datacenter & Cloud Dossier, kwam ter sprake dat in datacenters de bestaande installaties wel erg ruim bemeten kunnen zijn. Daardoor kan de situatie zich voordoen dat over-gedimensioneerde bekabeling de beste keuze voor vervanging in de weg staat. Zorgen dat de vervanging perfect aansluit op de rest heeft dan een hogere prioriteit dat het behalen van het beste rendement.

Het is een van de weinige keren dat dit aspect van de bedrijfsvoering expliciet werd genoemd. Wellicht is het bewijs voor de stelling dat stroom – vooral noodstroom – gewoon niet sexy genoeg is om veel aandacht te krijgen.

Korte tijd later stond in een Duitse zusterpublicatie wederom iets over stroom te lezen, maar nu vanuit een heel ander perspectief. De vraag die werd gesteld luidde namelijk wat de voordelen van colo boven het runnen van een eigen datacenter, annex serverruimte was. Een van de onderdelen van het zeer lange antwoord was: als je van in house overstapt naar een extern DC heb je zeer waarschijnlijk meer capaciteit tot je beschikking dan je gewend bent. 15kW/Rack op basis van gewone luchtkoeling is voor de meeste colo oplossingen geen issue. Die constatering wordt gedaan in 2016, terwijl in 2013 (!) Jan Wiersma hier op ISP Today al voorrekende dat een rack gevuld met 46 U’s op 12/16kW kan uitkomen. Je zou daardoor kunnen denken dat er de afgelopen drie jaar minder vooruitgang is geboekt dan menigeen hoopte.

Maar veel belangrijker aan het verhaal over migreren naar een colo omgeving was echter dat compleet onbenoemd bleef wat de impact is op de energienota. Een inpandige serverruimte ontmantelen betekent niet alleen dat het direct toewijsbare energieverbruik ophoudt, maar ook (bijna) alle componenten die voor koeling, monitoring en security kunnen worden afgeschakeld. In de nieuwe situatie van colo speelt het schaalvoordeel. Bij cloud migraties zijn dit soort calculaties makkelijk te maken en ze worden ook regelmatig gepubliceerd. Bij colo vreemd genoeg niet.

Laten aanbieders van die diensten daar dan niet een steekje vallen of blijven we de stroomnota als een detail beschouwen?

(illustratie van Druschba4 CC BY 3.0 via de Wiki)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.