De keuze voor een domeinnaam

via Nominet.uk Vorige week stond op Emerce een artikel over het kiezen van de juiste domeinnaam. Geschreven door iemand werkzaam bij die grote hoster uit Leiden en waarschijnlijk echt gericht op het lezerspubliek van die titel.

Het verhaal zal de meesten wel bekend voorkomen: de mogelijkheid een pakkende, perfect passende naam met .NL te registeren wordt steeds lastiger. Je moet als snel uitwijken naar of een sub optimale naam of naar een ander TLD dan .NL. Op dat punt was de WC Eend factor onvermijdelijk aanwezig. De auteur van het artikel is immers werkzaam voor een provider die heel veel TLDs ondersteunt. Desondanks was het verhaal tot zover correct. Je kunt je klanten veel meer adviseren dan alleen .NL en de meeste hosters hebben dat proces ook allang geautomatiseerd.

Er zijn echter wel een paar punten waar aan voorbij werd gegaan en dat leidde tot onder andere een tweet van ICTRecht. Strekking: let je wel op bij het registeren van een niet .NL domeinnaam dat je andermens merkrecht niet schendt? Een terechte opmerking die waarschijnlijk te weinig wordt gemaakt. De vraag is ook wie dat zou moeten doen. Kun je als uitvoerder van een registratie verwachten dat de aanvrager zelf onderzoek heeft gedaan? Is het niet eerder zo dan aanvragers tamelijk clueless zijn op dit vlak en eerder advies van de registrar verwachten?

Dan is er nog een ander punt dat in het artikel opviel. De nadruk lag namelijk op de gewone TLDs en alles dat er de laatste periode bij is gekomen. De markt is echter nog wel een stuk groter. Waarschijnlijk vergat de auteur het ook omdat werkgever Transip zelf niet in die markt actief is, maar er is ook nog iets als dotBrand domeinnamen.

Inderdaad, ISP Today is mediapartner van een conferentie die over die laatste groep domein extensies gaat. Dat is onze WC eend factor. Het is echter wel een event waar over alles dat komt kijken bij dotBrand domeinnamen wordt gesproken. Dus ook de zorg om het ongewenst meeliften op geregistreerde merknamen en de in de reacties op het Emerce artikel genoemde issues van slechtere SEO rankings voor de nieuwe TLD’s. Wat dat betreft is de Dot Brand Conference duidelijk voor een groter publiek interessant dan alleen de huidige dotBrand beheerders en uitbaters

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.