De keuze voor hosting is lastig

Een consument of ondernemer die iets wil gaan doen met internet heeft in de regel maximaal drie keuzes te maken. Vast internet, mobiel internet en eventueel de rest. De rest kan heel veel zijn en hosting kan daar deel van uitmaken. Het selectieproces is best wel lastig, temeer omdat voor “de rest” geen fatsoenlijke overzichten en testen beschikbaar zijn.

Stel je bent een doorsnee consument die voor het eerst een vaste internet aansluiting kan nemen. De keuze is in Nederland dan beperkt tot 2 (of 3) soorten infrastructuur. Bij 2 daarvan is het mogelijk de access aanbieder (“de provider”) te kiezen. Om daaruit een keuze te maken kun je naar een Consumenten Bond test kijken, de aanbiedingen op sites als bellen.com raadplegen of je komt uit bij Tweakers.

Als je dat zelfde wil doen voor iets als gewone hosting (om over vps, cloud, blades maar te zwijgen) kom je met de drie genoemde sites niet verder. Dat weet de hele markt en het is iets waar ISP Today ook nadrukkelijk niet de vingers wil branden. In de omringende landen is dat beeld niet anders. Consumentendiensten worden grondig getest en op dat punt is er tussen de testers ook de nodige concurrentie. Zodra het afwijkt van de beperkte scope [breedband, al dan niet met bellen en of tv signaal] houdt het op. Dan ontstijgen lijstjes en vergelijkingen zelden het schijnbare niveau van een betaalde ranking.

Om die reden is het opvallend dat het Duitse c’t Magazine het halverwege maart wel voor elkaar kreeg de resultaten van een bescheiden test te publiceren. Het blad koos 8 aanbieders die voor minder dan €100 per jaar domeinnaam, hosting, mail en nog wat zaken aanbieden. Waarom het er 8 zijn is niet bekend, de Duitse markt kent echt wel meer aanbieders die aanbod voor de onderkant van de markt hebben.

Hoe er precies is getest en wat de bevindingen per hoster zijn kun je in het magazine teruglezen. Wat ISP Today heeft onthouden is dat ook bij slechts 8 aanbieders de kwaliteit van elk onderdeel van het aanbod sterk verschilt. Rammelende voorwaarden, gammele bedieningspanelen een verschil tussen snelste en langzaamste laadtijd van facto >2 en onbeschikbaarheid van de dienst in de testperiode (in 2 weken 3x uit de lucht zijn) zijn gesignaleerd en worden beschreven.

Die bevindingen geven niet alleen aan dat het als aspirant hostingklant loont onderzoek te doen naar de kwaliteiten van een aanbieder. Op de criteria van c’t kun je kritiek hebben omdat er maar
3 onderdelen van hosting zijn getest, terwijl de werking van een sharedhost door meer wordt bepaald. Tegelijk laat het ook zien waarom niemand zijn vingers lijkt te willen branden aan grootschalig onderzoek: het reguliere aanbod is heel groot (over actie aanbiedingen nog maar te zwijgen), het aantal criteria waarop getest kan worden is dat eveneens. Wil je een beetje goed onderbouwd onderzoek doen dan staat daar een kostenpost tegenover die geen enkele Consumentenbond of uitgever wil verantwoorden.

Of onder de streep de prospect begrijpt wat er mee bedoeld wordt is nog maar de vraag. Daarom zal de keuze voor een goede hoster vooral worden gemaakt op basis van referenties en naamsbekendheid. Dat klinkt makkelijk, maar eigenlijk is het een zwaktebod omdat kiezen op basis van objectieve criteria lastig, zo niet onmogelijk is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.