De koude oorlog en hoe loopt jou glasvezel?

Sinds een paar weken weten we het vrij zeker: de Russen hebben een vinger in de pap gehad bij de Amerikaanse verkiezingen en ook in andere landen waar verkiezingen op de agenda staan is van verhoogde activiteit van deze mogendheid sprake. Zelfs in Nederland zijn politici, pers en burgers gewaarschuwd: die Russen willen ook bij ons het verkiezingsfeestje komen verstoren.

Hoe en wat dat dan kan gebeuren weet nog geen hond. Maar in een land waar ministers weigeren toe te geven dat ze dom en laakbaar bezig zijn door staatsgeheimen naar de privé gmail accounts te forwarden, zal een beetje cyber partycrashen voor de doorsnee geheimagent niet echt moeilijk zijn. Daar valt dan weer tegen in te brengen dat het aftappen van een aantal mailboxen misschien nog altijd veel omslachtiger is dan het toegang hebben een hele mailserver of delen van de infrastructuur. Dan kom je uit op het punt waar Litouwen tegen aangelopen is: hoe zorgen we ervoor dat onze infrastructuur veilig blijft.

En terwijl sommige deskundigen hier aan de westkant van Europa vermoeden dat de zeekabels ter hoogte van de Britse kust minder intact zijn dan gehoopt is het een vraag die wij ons zelden tot nooit stellen. Daarom is waarschijnlijk ook het volgende bericht uit Litouwen niet tot de Nederlandse pers doorgedrongen, terwijl het echt heel bijzonder te noemen is.

De regering heeft namelijk opdracht gegeven de bouw van het grootste colo datacenter in het land stil te leggen. De bouwer en exploitant in kwestie is AmberCore en is deel van Arcus Novus. Dat is voor de helft van het in Kopenhagen gevestigde Satgate Holding en van de andere helft van een in de Russische enclave Kaliningrad onderneming. Die constructie heeft de Litouwse variant van de AIVD genoopt de regering te adviseren de bouw op grond van de nationale veiligheid stil te leggen. De regering kan zoiets doen want een wet van 2014 geeft “[…] agencies powers to block infrastructure deals that could pose a risk to national security.“ (quote DCDynamics)

Dat is toch een hele forse ingreep en een die tot denken mag aanzetten. Stel je voor dat we in Nederland de situatie krijgen dat jij als hoster of datacenter te horen krijgt dat je tent op slot kan om dat er een glasvezel verkeerd loopt, een verkeerd eindpunt heeft of door een partij wordt beheerd die niet aardig wordt gevonden.

NB Oudere lezers met een telco / netwerk achtergrond die de koude oorlog nog bewust hebben meegemaakt (dat was grotendeel voor het glasvezeltijdperk) kunnen spontaan last van déjà vu’s krijgen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.