De levensvatbaarheid van TLDs

Sinds de aanwezigheid van ISP Today op Brands & Domains in Scheveningen wordt de mailbox vaker gevonden door handelaren in domeinnamen. Tussen alle obvious onzinnige voorstellen zitten ook betere meldingen. Een daarvan gaat over de levensvatbaarheid van sommige TLDs.

Eigenlijk was de verwachting dat na Brands & Domains er vaker wat gemeld kon worden over dotbrands. Het idee dat een grote organisatie het eigen TLD runt en daarmee maximaal controle over de online uitingen heeft is namelijk aantrekkelijk. Voor AUDI loont het op die manier meer afstand te scheppen tussen de officiële dealers en de de ongeautoriseerde handelaren en onderdelenverkopers. Dat .CERN bestaat zal niemand verbazen, als er een plek is waar die extra aandacht voor internet herkenbaarheid vandaan kan komen is het daar wel. Maar veel meer dan dat is er niet te melden. Mondjesmaat sijpelt door dat de dotnames of dotbrands toch niet in goede aarde vallen. Het grote Indiase concern TATA heeft de registratieverlenging schijnbaar ook laten schieten. En dat was niet de eerste dit jaar. Het blijft dus vooralsnog een echte niche. Eentje die mogelijk zelfs eerder krimpt dan stabiel blijft.

De vraag die je je daarbij kunt en moet stellen – helemaal als registrar – is of er inmiddels niet te veel keuze is gecreëerd. Het is ook een vraag die in de mailbox is terechtgekomen en daarbij wordt verwezen naar een vaag artikel op domainincite. Dat suggereert dat FFM, Famous Four Media uit Gibraltar, uitbater van 16 nTLD’s, in de problemen is gekomen. Er zou een wisseling van de wacht zijn, de website is geminimaliseerd en volgens de handelsregister is de leiding nu in handen van een PWC medewerker die als puinruimer naam heeft gemaakt.

Als de suggestie dat FFM in zwaar weer is beland terecht is doemt er een unieke situatie op. Dat een registrar in de problemen komt en de tent moet sluiten is vervelend, maar de markt kan dat betrekkelijk eenvoudig oplossen. Het gebeurt vaker en valt bijna niet meer op. Als daarentegen een registry omvalt dat is er probleem waarmee nog weinigen ervaring hebben en als het dan ook nog eens om een registry die 16 TLDs beheert dan moeten echt wel alle poppen aan het dansen zijn.

Dat was ook de vraag over de levensvatbaarheid van TLDs. Zouden alle partijen wel een draaiboek hebben voor dergelijke worst case scenario’s en zou dat ook wel eens gecontroleerd worden? Omdat het veel vaker organisaties zijn met een minimale trackrecord die de nTLD’s runnen is het weinig aannemelijk dat die de continuïteit op een manier hebben ingericht als de ons bekende club in Arnhem.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.