De markt voor colo in cijfers

De vraag: wie zijn de grootste colo aanbieders wordt regelmatig gesteld. Bijna iedereen uit de sector weet wel een top drie te noemen met Equinix op nummer een. De andere plaatsen in de top, daarover verschillen de meningen al snel.

Voor wie zijn kennis op dat punt even wil opfrissen is er maandag een rapport de Synergy Research Group verschenen dat de mondiale colo markt beschrijft. Daarbij ook is gekeken naar groei en omzet, wat inderdaad twee belangrijke graadmeters zijn om trends te kunnen duiden. Equinix dus nummer een, gevolgd door Digital Realty en het brons is voor NTT.

De ranking kan trouwens al weer achterhaald zijn, want de ontwikkelingen blijven doorgaan, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Zo schijnt de overdracht van de Verizon datacenters aan Equinix wel al in de cijfers te zijn verwerkt (opvallend, want de deal is nog niet afgerond!), maar wat er via NTT nog is bijeengesprokkeld lijkt buiten de scope te vallen. De impact van de kleinere spelers op de markt, of afsplitsingen zoals KPN dat recent heeft gedaan, zijn niet terug te vinden in persbericht en de illustratie.

Wat je er wel uit kunt halen:

  • cijfers over de hele wereld zijn niet echt behulpzaam als je de situatie in je eigen land of werelddeel wil kunnen volgen;
  • Equinix is de grootste in de EMEA, daarbuiten zeker niet;
  • ondanks de consolidatieslagen is het nog steeds een redelijk gefragmenteerde markt, nummer 1 zijn met een global marketshare van net 12% illustreert dat ook;
  • op wereldschaal is er een partij met een Nederlandse link op de lijst, Interxion wordt gerekend tot de top11-20 en zit in de groep met BT, Deutsche Telekom en AT&T.

Synergy besteedt ook de nodige aandacht aan de verschillen in groei tussen de partijen. Met claims dat de top 3 sneller groeit dan de rest trekt het aandacht, maar het is wel een verhaal van appels met peren vergelijken. En over groei gesproken, Colo in APAC groeit sneller dan in welke andere regio dan ook. Dat zou zonder meer kunnen kloppen, het is alleen een markt die buiten de reguliere scope van ISP Today valt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.