De mogelijke consequentie van investeerders dwarsbomen

ISP Today heeft dit jaar al enige keren moeten wijzen op de toegenomen spanningen tussen Washington en de rest van de wereld. Iedereen die het nieuws volgt zal weten dat daar iets aan de hand is. Aanvankelijk leek vooral de VRC de gebeten hond te zijn, inmiddels heeft de EU ook al het nodige over zich heen gekregen.

Zoals zo vaak bij handelsgeschillen is het een kwestie van actie en reactie. De strafheffingen die Washington oplegt aan staal uit de EU leidt er toe dat Brussel de Bourbon duurder maakt. Dat zal weer leiden tot een nieuwe ronde maatregelen uit Washington enzovoorts. Door de aandacht voor de Amerikaans – Europese strijd is de aandacht voor de strijd tussen Beijing en Washington even minder. Maar toch is het nodig de lezer er op te wijzen dat daar ook nog het nodige aan de hand is. De sancties tegen ZTE zijn – in weerwil van wat sommigen willen geloven – nog steeds niet opgeheven. Berichten dat ZTE toestellen weer door de carriers of retailers worden geleverd zijn er niet. Wat ook nog niet is geregeld is de situatie op de markt voor de netwerken. Mag ZTE daar in de USA wel iets ondernemen, of blijft dat verboden terrein? Of Huawei daar welkom is is ook nog geen uitgemaakte zaak.

Vanuit een andere hoek is er nu echter weer een nieuwe bron van handelsbelemmeringen aangeboord. Deze keer gaat het om het aanpassen van bestaande Amerikaanse wetgeving over de bevoegdheden van de CFIUS. Dat is onderdeel van het Amerikaans Ministerie van Financiën dat buitenlandse investeringen in het land controleert. Dat is de club die verhinderde Philips de Lumiled divisie aan Chinese investeerders kon verkopen. Washington vreesde dat de VRC dan over waardevol IP en strategische kennis kon beschikken. Recent is met een beroep op de CFIUS regels de overname van Qualcomm door Broadcom gedwarsboomd.

Tot op heden associëren we de CFIUS regels met de overname van bestaande grote bedrijven en fabrieken. Die regels gaan echter aangescherpt worden. Washington wil namelijk ook de overname van of grootschalige participatie in start-ups door Chinese investeerders tegengaan. Dit dwarsbomen zal natuurlijk zorgen voor nieuwe spanning tussen Beijing en Washington. Wat echter vervelender is aan deze zaak is dat ook de EU dus Nederland hier mee te maken gaat krijgen. Het zal betekenen dat Chinees geld de EU markt gaat overspoelen.

Dus wie weet schrijven we over een jaar dat een veelbelovende Nederlandse IT start up, of gevestigde online dienstverlener, een Chinese grootaandeelhouder heeft gekregen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.