De opmars van Inspur

De meeste lezers van ISP Today zullen bekend zijn met The Register. Daar stond maandag een bericht over Inspur. Een deel van de lezers zal echter meer met carnaval bezig zijn geweest en de rest kan door de cryptische titel op het verkeerde been zijn gezet. Daarom staan we er nu nog even bij stil.

Inspur is een van die fabrikanten uit het Verre Oosten die je tegenkomt als je je verdiept in ODM en OCP. Dat laatste is een van de vaste thema’s op ISP Today voor 2018 en de Meet Up komende week in Amsterdam zal daarom ook worden bijgewoond. ODM is een onderwerp waar minder over geschreven wordt.

The Reg schreef dus maandag over Inspur en had daar ook een goede reden voor. Het had uitgevonden dat de fabrikant volgens Gartner ultimo Q3-2017 de derde server producent (gerekend naar shipments en omzet) ter wereld is geworden. De omvang in shipments betekent dat het Lenovo en Huawei ver achter zich laat. Gerekend naar omzet heeft het inmiddels Cisco van de derde plaats verdreven.

Die groei komt niet uit de lucht vallen, wie terug scrollt ziet dat het bedrijf in HY1-2017 al was doorgedrongen tot de 4e plek. Het blijkt ook een van de grootste leveranciers van platformen in de VRC voor AI toepassingen en onderzoek te zijn. Sowieso heeft Inspur op de VRC markt een zeer sterke positie. Dat het daarbij als ODM optreedt is een detail.

Wat geen detail is, is de claim dat het met 7 dagen een extreem korte “delivery cycle” heeft. The Reg vermeldt in het artikel dat de prijzen overeen zouden komen met een kwart van wat Cisco vraag en de helft van wat Dell EMC / HPE vragen. Als die prijsinschatting klopt en de korte levertijd ook, dan hebben we daar een heel goede verklaring voor het vertrek van HPE van de VRC markt voor instap, standaard servers.

Wie de OCP ontwikkelingen volgt weet dat Inspur zeer waarschijnlijk al in Europa aanwezig is, maar vanwege de blanco producten met opzet weinig opvalt. Daarin zou verandering kunnen komen, want zowel de The Reg als eerder Digitimes weten te melden dat er een samenwerking is met NEC in Duitsland. Het zal niet lang meer duren of we zullen kunnen lezen over de opmars van het bedrijf op de Europese markt. Ook al zal dat vooralsnog de enterprise markt zijn, de impact van die extreem korte levertijden kan behoorlijk disruptive zijn voor alles en iedereen die servers levert en afneemt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.