De overtreffende trap van uptime

Al vaker is op ISP Today geschreven over uptime. Claims van 99,99% en hoger (!) zien we met enige regelmaat voorbij komen in persberichten, we weten zelfs van een Nederlands datacenter dat het aandurft 100% te vermelden. De andere kant van de medaille kennen we ook, storingen die ervoor zorgen dat te toegezegde beschikbaarheid van diensten niet gehaald worden.

Toegegeven, de bloopers en missers halen steeds minder de pers. Ze komen nog wel voor maar worden of steeds beter opgevangen of effectiever afgeschermd. We hebben ook de indruk dat alles boven de 99,999% uptime niet meer serieus onderscheidend vermogen is. Daarmee is niet gezegd dat uptime als begrip inmiddels irrelevant is. Ondanks het feit dat steeds vaker sprake is robuust uitgevoerde cloud omgevingen is er immers toch ook nog heel wat IT dat gewoon ergens staat opgesteld en in principe nog jaren dienst kan doen.

Legacy is dan het begrip dat elke cloud aanbieder roept en de in koor zullen ze daar ook direct aan toevoegen dat dat per definitie al een liability is. Hoe kun je dat nog effectief onderhouden en er de uptime van garanderen. Cloud providers die zo communiceren zullen tot de groep behoren die het bericht over de Stratus server ook met ongeloof en hoofdschudden hebben gelezen.

De Stratus XA/R10 is namelijk zeer waarschijnlijk record houder. Van deze “fault tolerant server” is een configuratie inmiddels 24 jaar up-and-running. Een uptime van 24 jaar, dat is langer dan menig IT mederwerker oud is. De Stratus heeft onderdelen waarvan velen niet eens weten hoe de interfaces heten, een eigen OS dat waarschijnlijk niemand meer kan doorgronden en is met 499 kilo ook niet echt een lichtgewicht (link naar PDF met specs).

Het is een mooi voorbeeld van oude degelijke hardware en weerlegt 99,99% of meer van de verhalen van verkopers die bij hoog en laag beweren dat hardware na het verstrijken van de gangbare economische levensduur onbetrouwbaarder is dan de gebruiker lief is.

Tot zover bekend wordt de machine overigens wel uitgefaseerd en is van een reguliere migratie naar de cloud geen sprake.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.