Digitale TV: marktaandeel kleine spelers

Het aantal kabelaansluitingen en glasvezelaansluitingen groeit ten koste van DSL. Dit bleek eerder uit onderzoek van Telecompaper en blijkt nu ook uit de cijfers die de OPTA vandaag heeft bekend gemaakt.

Breedband
Als het graat om breedbandaansluitingen bleven de marktaandelen van de verschillende providers vrijwel stabiel en is KPN nog steeds de grootste, gevolgd door Ziggo en UPC. De penetratie van het aantal glasvezelaansluitingen neemt toe, maar heeft nog een lange weg te gaan in vergelijking met de aantallen van kabel en DSL. Eind 2010 waren er 658.000 woningen aangesloten op glasvezel, ten opzichte van 569.000 een half jaar eerder.

Telefonie en digitale televisie
Vaste telefonie
daalt verder, waarbij KPN verliest en Tele2 marktaandeel wint. Bij televisie zet de digitale trend verder door, waarbij volgens de OPTA nu ruim 70% van de Nederlandse televisieabonnees een digitaal abonnement heeft. Ziggo blijft de grootste, met daarachteraan UPC en KPN.

Een van de opkomende, maar nu nog kleine spelers in de markt is het Eindhovense IPTV-platform iphion. “Wij zien inderdaad een duidelijk push naar digitale TV,” vertelt Merien ten Houten van iphion. “En als je dat kijkt naar hoe men digitaal gaat, is televisie via IP een van de alternatieven. Vooral daar waar glasvezel komt, wordt afscheid genomen van televisie via de kabel. In die hoek zie je dat steeds vaker voor IPTV wordt gekozen.”

Volgens de cijfers van de OPTA krijgen KPN en kleinere nieuwe spelers zoals Tele2 meer grip op de markt. Hoe hard precies het aantal IPTV-aansluitingen stijgt, geeft het rapport niet exact aan. Volgens ten Houten neemt het aantal langzaam toe. “Wij timmeren flink aan de weg om dit mogelijk te maken.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.