Domeinnaam verlengen – best wel belangrijk

TP-Link616430Tot de core business van de meeste hosters hoort het in opdracht van klanten registeren van domeinnamen. Business die volledige geautomatiseerd kan zijn, maar ook nog iets waar het gebruik van de fax tot de mogelijkheden behoort. Het is ook het type business waarvoor geldt: micro bedragen – mega impact.

Dat laatste behoeft amper uitleg. Fouten maken bij iets dat de aanvrager, klant, goed aanlevert is iets om slapeloze nachten van te krijgen. Hoe vaak er nog iets fout gaat is onbekend, hoe vaak een fout ook echt onherstelbaar is idem. De gevallen die wel bekend worden zijn in ieder geval default goed voor een hoop rottige opmerkingen over de partij die de fout is ingegaan.

Dat het ook anno 2016 nog steeds goed fout kan gaan werd vorige weer door HackerNews uit de doeken gedaan. TP Link, voornamelijk bekend van de handige consumenten routers en switches schijnt vergeten te zijn twee domeinnamen op tijd te verlengen. Gevolg: een slimmerik heeft ze nu on bezit en vraagt daar een pittig bedrag voor. Dat is een geval: heel wat slapeloze nachten.

De domeinnamen in kwestie staan namelijk op de devices en in de manuals weergegeven en gelden als bronnen voor updates. Het is natuurlijk een horrorscenario van de bovenste plank: via die URL’s slechte firmware verspreiden en je hebt een supermega botnet tot je beschikking dat letterlijk elk land ter wereld bestrijkt.

Als je nog een argument zocht om je klanten te overtuigen van het nut waar mogelijk domeinregistraties automatisch te verlengen – Met TP link heb je een goed voorbeeld.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.