Domeinnaamnieuws

berlijnkeulenhamburgZonder twijfel is er de afgelopen twee dagen op HostingCon ook wel het een en ander gezegd over domeinnamen. Dat is namelijk nog steeds een belangrijke peiler voor menig bedrijf in de sector. Is het niet in omzet, dan is het wel omdat het bijdraagt klanten aan het bedrijf te binden.

Over het registeren van domeinnamen zelf, daar wordt weinig aandacht aan besteedt. Wat er onder de motorkap of achter de schermen bij elke registrar gebeurt zal best verschillen, maar in nieuwswaardig is dat amper (en als het wel een hele slimme vondst is dan houdt men die voor zich). Juridische geschillen komen betrekkelijk weinig voor en kunnen te complex zijn, daar zie je dus ook bijna niet over gepubliceerd worden. En zo kunnen we nog even doorgaan. Wat overblijft lijkt te zijn: groeicijfers per TLD en de lijstjes en rijtjes met elkaar vergelijken.

Een Top10 grootste registrars of registraties, dat trekt altijd wel de aandacht. Dat bleek ook tijdens de Dag van de Domeinnaam: cijfers en presentaties over hoe .NL zich staande houdt en hoe .Amsterdam ooit een succesgat worden werden goed gevolgd en met vragen opgevolgd. Vooruitlopend op wat vanuit die hoek nog verschijnt is er wel al wat vers-van-de-pers Duits materiaal over het onderwerp van Heise.

Van de nieuwe TLD’s doet .xyz het het beste. Met 6,5 miljoen registraties nu al groter dan .NL. Wat je daarvan moet vinden? Is dat nu ook voor Nederlanders een logische extensie? Echt logisch klinkt dat nog niet, maar goed ook .EU heeft inmiddels een redelijke footprint in Nederland. Misschien is interessanter de ontwikkeling rond de Duitse stedennamen als TLD. Berlijn (3,5 miljoen inwoners, Hamburg (1,7 miljoen) en Keulen (1 miljoen) zijn allen groter dan Amsterdam. En elke stad heeft ook een TLD. De “1 jaar gratis voor niks” periodes en andere lokkertjes zijn voorbij. .Berlijn zag het aantal registraties met 2/3 afnemen tot 58.000, de andere steden zitten rond de 25.000 registraties. Indrukwekkend is niet het woord dat dan als eerste te binnenschiet.

Heeft er iemand een verklaring voor of is dit niet iets waar de Nederlandse markt van zou kunnen leren?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.