Drukke tijden en verwarring met datacenter transacties

De afgelopen week waren er meerder berichten over datacenters. Dat is op zich niets nieuws, elke week komt er wel een persbericht binnen over nieuwbouw, uitbreiding over andere plannen. Wat vorige week echter opviel was de onduidelijkheid in de aankondigingen van twee partijen.

Het begon met het bericht dat CenturyLink de datacenters met succes van de hand heeft gedaan. In ruil voor $2,15 miljard staat het 57 datacenters af aan een nieuw te vormen consortium, Cyxtera Technologies, dat de datacenters gaat gebruiken voor het leveren van “global secure infrastructure”. CenturyLink is zelf eigenaar van 10% van de aandelen van Cyxtera, dus om nou te zeggen dat het geheel afstand heeft genomen van de datacenters, niet echt hè.

Verder heeft het met de overname van Level3 350 datacenters in de boeken kunnen opnemen. Nu zijn naar schatting 90% daarvan niet datacenters geschikt voor hosting, laat staan cloud. De snelle rekensom leert dat er ongeveer 30 dus wel zijn aan te merken als hosting geschikte datacenters. Om het helemaal lastig te maken: CenturyLink claimt dat het gewoon colo en cloud services blijft leveren, maar daarbij een niet nader te noemen partner zal inschakelen. Het lijkt een ontwikkeling die voor heel wat vragen zal leiden bij de bestaande klanten en resellers, al was het maar om te weten welke fysieke locaties nu wel of niet 100% de verantwoording zijn van CenturyLink (trefwoorden: aansprakelijkheid en compliancy).

Verizon doet eigenlijk niet onder voor het verhaal van CenturyLink. Vorig jaar was al bekend geworden dat het de datacenters (letterlijk: “cloud hosting and data center business”) in de VS en Latijns Amerika in ruil voor $3,6 miljard doorschoof naar Equinix. Die exercitie loopt volgens schema en inmiddels weten 250 Verizon datacenter medewerkers ook dat ze de spullen kunnen pakken. Sinds een paar dagen weten we ook dat Verizon de “cloud and managed hosting business“ aan IBM heeft verkocht. Bij Verizon is men alert genoeg direct te melden dat de klanten individueel worden benaderd voor tekst en uitleg. Ook hier zal weer de meest gestelde vraag zijn: van wie is het datacenter, met in de logische verlengde van wie ben ik nu eigenlijk klant?

Je zou denken dat Verizon echt schoon schip maakt door datacenters en diensten van de hand te doen. Echter details over de datacenters in Europa ontbreken, die mogen namelijk niet aan Equinix worden overgedragen. Wat ook ontbreekt in het verhaal is hoe verkoop van al deze gebouwen en installaties te rijmen valt met de eerdere aankondiging van Verizon. Medio maart werd namelijk bekend dat … Verizon 24 eigen datacenters gaat bouwen.

Kortom er gebeurt veel, maar om nou te zeggen dat het plaatje duidelijk is voor de pers en klanten. We hebben betere voorbeelden van heldere communicatie gezien.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.