DT kloont een Amerikaanse cloud optie en zwijgt op belangrijk punt

In het verleden is hier wel eens geschreven over een bijzondere optie die Amerikaanse cloud aanbieders in het assortiment hebben. Het gaat dan over manieren om data fysiek te vervoeren. Alles tussen een usb stick tot een zeecontainer vol met storage kan worden bezorgd, volgeschreven, opgehaald en dan ergens worden geüpload. Typisch Amerikaans toch?

Zo exclusief Amerikaans is deze oplossing schijnbaar niet want wie ziet waar Deutsche Telekom vorige week mee is gekomen herkent het concept. DT, dat een open cloud platform runt op basis van OpenStack maakte bekend maar liefst 90 verbeteringen in het cloudportfolio te hebben doorgevoerd. Dat klinkt indrukwekkend, tot dat je realiseert dat AWS per dag een zelfde aantal veranderingen doorvoert zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Daarbij is het wel zo dat AWS al veel langer actief is, meer klantgroepen bedient en alleen al daardoor meer moet doen om leider te blijven.

DT is geen leider, op wereldschaal althans. Het bedrijf claimt wel in Duitsland het leidende cloud platform te zijn, maar daarover is enige discussie mogelijk. Waar iedereen het wel over eens zal zijn is dat Duitsland op het gebied van digitalisering minimaal 10 jaar achterloopt op Nederland. De breedbandkaart van het land doet pijn aan je ogen. Bedrijven die niet meer dan ISDN kunnen krijgen zijn er meer dan je je kunt voorstellen. Omroepen die niet meer hebben dan gewone ADSL kom je ook tegen. Dat is zonder voorbehoud mede de schuld van DT. Het semi staatsbedrijf heeft namelijk heel bewust minimaal geïnvesteerd in de vaste infra met als gevolg dat de digitalisering uiterst langzaam op gang komt.

Dan helpt het ook weinig als je je trots op de borst slaat met de claim de grootste cloud aanbieder van het land te zijn. Heel veel ondernemers kunnen niet eens van de diensten gebruik maken, omdat ze de data niet in die cloud kunnen krijgen. Dus wat doet DT, het kloont de AWS, GCS, Azure oplossing om data bij de klant op te halen.

Het is een methode om data in de cloud te krijgen, tegelijk zullen velen zich afvragen of het bedrijf zich niet zou moeten schamen deze dienst überhaupt te moeten aanbieden. En dan is er nog een gemeen, klein detail. De OpenStack cloud van DT is maximaal secure, gecertificeerd en dergelijke. In hoeverre dat ook geldt voor het nieuwe fysieke datatransfer aanbod staat nergens vermeld. Dat zou wel eens tot lastige vragen kunnen gaan leiden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.