Duitse cloud broker stopt – de reacties van drie specialisten

DeutscheBoerse-exit640Woensdagochtend maakte de Duitse cloud broker Cloud.Exchange volkomen onverwachts bekend een punt te zetten achter alle activiteiten.

Het idee achter Cloud.Exchange is simpel: cloud providers en datacenters met overtollige compute capaciteit zouden dit via een beurs elders gaan inzetten. Deze Duitse partij was daarmee niet de eerste, in de VS was dit al eerder uitgewerkt. Je zou denken dat zoiets ook in Europa, en al helemaal in Duitsland waar bedrijven en masse de voorkeur geven aan nationale IT en cloud oplossingen, tot een gezonde business zou leiden. Een verkeerde inschatting dus. De aandeelhouders van de Cloud.Exchange hebben geconstateerd dat het gewenste resultaat onhaalbaar is.

ISPtoday heeft eerder aan vormen van cloud brokering aandacht besteed. We doen dat nu weer door aan drie partijen om een reactie te vragen. De eerste reactie is van Dr. Peter HJ van Eijk. “Ik denk dat er gewoon weinig behoefte is aan een dergelijke model. Volgens mij komt dat omdat er geen toegevoegde waarde is. Het kan werken, maar dan moet je het combineren met corporate implementatie policies, zoals compliance en procurement”.

Marco van den Akker van Computenext liet telefonisch weten dat hij dit initiatief kende en zich er al eerder over verbaasd had. Volgens hem is de grote fout die is gemaakt dat het onderdeel was van de Duitse Beurs. Die mag van de wetgever niet zo veel. Dus zelf de boer op gaan om vraag bij het aanbod te zoeken of omgekeerd was verboden. Wat dan rest is een vrij passieve rol. Onvermijdelijk dus dat dit schip zou stranden. Op onze vraag of dit impact heeft voor het model cloud brokerage in Europa volgde het interessante antwoord: “ja dit geeft sommige partijen wel een knauw, ik denk daarbij ook aan de datacenter markt”.

Bart Veldhuis, een van de mensen achter de CAA en Weolcan, reageerde met een lange en vooral leerzame mail. “Het nieuws dat de DBCE stopt met haar cloud exchange verbaast me, ik heb de afgelopen jaren regelmatig contact gehad met de DBCE over hun initiatief en heb geprobeerd om de eerste NL provider bij ze aangesloten te krijgen. Hierbij kreeg ik de indruk dat ze de aanvankelijke technologische obstakels overwonnen hadden en snel aan marktaandeel wonnen. De uitrol naar providers binnen de EU leek voorspoedig te gaan, ik zag dat diverse EU providers compute en storage resources beschikbaar stelde via de DBCE. Mijn observatie is dat de toegevoegde waarde die de DBCE leverde in eerste instantie beperkt bleef tot het verhandelen van de overtollige resources van een provider, veelal tegen lagere tarieven dan gebruikelijk. Mijn inschatting is dat dit vluchtige karakter van deze resources voor organisaties nog onvoldoende aansloot bij hun applicatielandschap. Het gebruik van flexibele resources vereist tenslotte ook enige flexibiliteit in de applicaties die erop gehost worden.

Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat de rol van een cloud broker een cruciale rol is voor veel organisaties. Zonder het zich te beseffen worden IT afdelingen van organisaties zelf cloud brokers. Ze stellen immers de resources van grote cloud (hyperscale) providers beschikbaar aan hun interne gebruikers. De complexiteit die daarbij ontstaat is groot; denk aan het consolideren van de facturen; het produceren van rapportages, het verzorgen van compliancy en het nemen van de diverse governance maatregelen. Wie mag wat op welke omgeving op welk moment en met welke gebruikers accounts gebeurt dat.

De meest recente meeting van de Cloud Architect Alliance had als thema cloud brokering & orchestration, hierbij werd aan de 100 aanwezige cloud architecten de vraag voorgelegd of zij toegevoegde waarde zagen van een externe cloud broker. Slechts 28% van de zaal zag toegevoegde waarde van deze rol; de overige 72% zag vooral toegevoegde waarde voor de cloud broker als interne organisatie. Een cloud broker is dus misschien meer een rol (ondersteund met tools) die een interne IT afdeling vervult. De vraag is of dit op termijn (naarmate de volwassenheid van de interne brokers toeneemt) alsnog kan worden uitbesteed aan een externe broker zoals de DBCE.

Complexiteit vs innovatie
Het grote struikelblok waar externe cloud brokers over vallen is de complexiteit van de grote hyperscale clouds en het enorme tempo waarin deze innoveren. Een provider als Amazon lanceerde het afgelopen jaar meer dan 600 nieuwe features. Dit zijn soms kleine aanpassingen maar veelal ook compleet nieuwe diensten. De externe cloud brokers hebben de grootste moeite om dit ontwikkeltempo bij te houden en kiezen er daarom voor om slechts de basis functionaliteit van de cloud te ontsluiten aan hun afnemers. Dit is per definitie een rem op de innovatie die providers als Amazon hun klanten biedt.

Wij focussen ons als cloud consultants daarom met name op de interne cloud brokers; de IT afdelingen die namens hun business cloud diensten consolideren en afnemen. Mits voorzien van de juiste processen en ondersteund met de juiste tools kan de IT afdeling hiermee opeens weer waarde toevoegen en worden ze als een waardige gesprekspartner voor de business gezien. Misschien is het voor de externe brokers nog iets te vroeg.”

Wie hier verder over wil spreken met Bart nog een tip: Er is binnenkort een Meetup over dit onderwerp. Je vindt deze bijeenkomst ook terug in de ISPtoday Eventkalender .

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.