Duurzaamheid en recycling van harde schijven

Forbes is waarschijnlijk niet direct het lijfblad of de meest aangeklikte bookmark van een hoster. ISP Today wijst daarom behulpzaam op een recent achtergrondartikel dat de sector raakt. Het gaat over een ontwikkeling rond recycling van harde schijven.

Hardware EOL of kapot en dan?

Iedereen met eigen hardware heeft er mee te maken. Iets gaat stuk en kan niet meer gefixed worden of bereikt de EOL. Wat doe je dan met de machine? Het antwoord was tot voor kort dat daarvoor altijd wel een afnemer te vinden was. Niet gehinderd door enige vorm van kennis en beschaving zijn er ook bedrijven die hardware als afval beschouwen.

Er is echter ook een andere vorm van afstand doen van de hardware: het overdragen aan een partij die bruikbaar van onbruikbaar gaat scheiden en daarmee de afvalberg verkleint en wat inkomsten genereert. Op dat proces wordt veel de term recycling op losgelaten. Hoe dat proces precies verloopt en wat er allemaal bij komt kijken is interessant. Op YouTube is daar het nodige over te vinden.

HDDs

Recycling is echter ook een hele brede term die voor elke component iets anders moet (!) betekenen. Een goed voorbeeld daarvan komt in het Forbes artikel naar voren. Binnen iNEMI is een gremium actief, gesteund door Seagate & Co dat specifiek kijkt naar harde schijven. Die kun je beter niet zomaar bij het grofvuil zetten. Na gebruik, EOL, uitfasering en zelfs defect raken moet je uiteraard de data maximaal verwijderen. In Nederland zijn er bedrijven die ze darna voor je door de schredder jagen. Je weet dan twee dingen zeker: alle data is foetsie en de kans nog iets van waarde te recyclen is gering.

De groep die zich binnen iNEMI specialiseert in HDD’s (niet SSD) heeft de eerste plannen uitgewerkt hoe dit proces verbetert kan worden. Zo is er gekeken naar haar het aantal componenten in een HDD die waardevolle of zeldzame grondstoffen bevatten. De motor van een HDD’s heeft bijvoorbeeld bijzondere (“rare earth”) magneten waarvan de productie kosten en levensduur recycling te rechtvaardigen. Het is slechts een van de componenten die in de eerste analyses naar voren zijn gekomen.

Wat je daarbij ook moet weten is dat het hier gaat om enorm grote aantallen. Alleen al in de Amerikaanse datacenters worden tussen 2015-2020 meer dan 19 miljoen (!) harde schijven vervangen. En om dichter bij huis te blijven: dit iNEMI initiatief sluit naadloos aan op wat de EC beschrijft in het actieplan voor een circulaire economie. Grote kans dus dat we er meer van gaan horen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.