ECO over Datacenters trends voor het jaar 2017

eco-logo-630415De Duitse koepelorganisatie voor de internetsector ECO heeft vlak voor het weekend een bericht verstuurd, waar we graag aandacht aan besteden. Het is een afkomstig van de “expertgroep datacenters” van ECO en laat zich op het eerste gezicht lezen als een voorspelling voor het jaar 2017.

Als je een simpele voorspelling verwacht en niet tussen de regels leest is het een verhaal dat logisch in elkaar zit. Dr. Béla Waldhauser, voorzitter van die expertgroep spreekt namelijk de verwachting uit dat de vraag naar datacenters in de regio Frankfurt a. Main het komend jaar enorm zal toenemen. Het is de vraag van Amerikaanse cloudbedrijven naar vierkante meters in de Europese Unie die de grootste aanjager is.

Waldhauser – in het dagelijkse leven CEO van Telehouse datacenters – gaat nog een stapje verder door er op te wijzen dat er in Frankfurt een einde zal komen (als dat nog niet het geval zou zijn) aan het overaanbod aan vierkante meters en dat de vraag voor het eerst hoger zal worden dan het aanbod. Klinkt dat al een beetje bekend in de oren? Lees dan verder en zie dat Waldhauser wijst naar het stroomaanbod in de regio als mogelijke bottleneck. Wat we lezen lijkt wel erg op een kopie van het verhaal dat jaren geleden voor de regio Amsterdam gold. Meer vraag (ook al was het toe nog niet voorzien van het label “Amerikaanse cloud”), te weinig stroom infra, dus hogere prijzen én verhoogde bouwactiviteiten buiten de regio.

Er zit in het verhaal trouwens nog een boodschap verstopt die verder gaat dan een normale voorspelling. Kijk naar wie de datacenters bouwt, opkoopt dan wel financiert. Kijk anders naar wie de eigenaar van Telehouse is.

Wat ECO communiceert is meer dan een simpele voorspelling, het is een verhaal waaruit je kunt halen hoe een sector verandert. Of het nu gaat om eigendom, architectuur of feitelijk gebruik, alles is in beweging. Nu nog afwachten of ECO het aandurft dat verhaal verder te concretiseren, bijvoorbeeld door ook te beschrijven wat de toekomst is van de huurders van dit soort faciliteiten.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.