Een datacenter is niet genoeg

Er wordt deze week op meerdere plekken in Europa gesproken over datacenters. Hannover, Cebit is er daar een van. De andere plek is Monaco, waar later door de collega’s van het Datacenter Dossier nog over wordt bericht.

Cebit is dit jaar in een nieuw jasje gestoken, maar dat betekent niet dat ook alle onderwerpen zijn vernieuwd. Links en rechts is te horen en te lezen dat ook in 2018 voor exposanten en bezoekers veiligheid een belangrijk thema is. Als we dat beperken tot de veiligheid in de het digitale domein valt op dat de betekenis van veiligheid echt wel is verruimd. Onder veiligheid wordt meer verstaan dan hackers of spionnen weg te houden van data en applicaties. Veiligheid is ook zorgen dat er geen data verloren gaat waardoor een bedrijf stil komt te liggen.

Dat punt heeft weinig met de AVG/GDPR te maken maar veel meer met de recente ervaringen door Wannacry en NonPetya. Bedrijven willen steeds vaker invulling geven aan Business Continuity en Disaster Recovery en scharen dat onder het kopje Security. Op zich is dat een goede ontwikkeling, maar het zal ook  voor enige verbazing zorgen. Wie namelijk de gesprekken en presentaties volgt die hierover tijdens de Cebit zijn gegeven ziet dat er nu ook een vertaalslag wordt gemaakt die leidt tot een variant op de 3,2,1 regel die geldt voor back-ups (3 datasets, 2 soorten media en 1 externe locatie). Er wordt diverse keren gewezen op de 1 als single point of failure. Leuk hoor die cloud of dat externe datacenter, maar hoe fail proof is dat eigenlijk?

We zien meer aandacht ontstaan voor de mogelijkheid met meerdere datacenter locaties van een partij te werken of te kiezen voor twee datacenters van twee verschillende eigenaren en met verschillende connectiviteit. Dat de meeste belangstelling hiervoor uitgaat van multinationals en overheden klopt echter niet. Juist in de context van Cebit, waar toch erg veel Duitse ondernemingen op bezoek gaan, valt ook op dat kleinere ondernemingen hier meer van willen weten. De schrik van de cyberaanvallen en malware tsunamis zit er ook bij het MKB goed in.

Of het een lokale, nationale trend is of iets dat ook in Nederland een groeiende rol speelt is niet helemaal duidelijk. Dat er datacenters zijn in Nederland die ervaring met het onderwerp hebben is wel bekend. Voor creatieve business developpers en marketeers van IT dienstverleners zoals de grotere hosters en providers kan het wel eens een heel zinnig thema worden, want de risico’s die je ermee minimaliseert nemen alleen maar toe.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.