Een kansloze standaard voor datacenters

open19_630Op het blog van LinkedIn (binnenkort een onderdeel van Microsoft verscheen twee dagen geleden een interessant verhaal van de infrastructuur architect Yuval Bachar. Hij schreef dat bij op DCD converged een nieuwe datacenter standaard bekend zou maken. Om precies te zijn een standaard voor zowel servers als racks waarvoor de naam Open19 wordt gehanteerd.

Wie de ontwikkeling van standaarden volgt, weet dat je daar als eenling amper succesvol mee kunt zijn. Je hebt altijd partners nodig en die partners zijn in de regel gewoon je concurrenten. Dat gold voor VHS tapes net zo als dat het geldt voor de componenten van datacenters. Wil LinkedIn enige kans van slagen hebben met Open19 zal het dus een aantal grote namen aan zich moeten weten te binden. Wie de Open19 site bekijkt ziet daar in de vorm van Supermicro, Asrock en HPE inderdaad een paar bekende en obvious spelers. Wie ontbreekt aan het lijstje is … inderdaad Microsoft.

Daar wringt de schoen. Microsoft omarmt het OCP (Open Compute Project), waar Facebook de nodige effort in gestoken heeft. Dat LinkedIn OCP (met een 21” basis) niet ondersteunt was al langer bekend. Dat het nu met een eigen 19” standaard komt is gewoon niet logisch. Een laatste stuiptrekking voor Redmond er de lakens uitdeelt? De kans op brede marktacceptatie is ook gering. OCP kent namelijk naast FB en MS supporters als Google, AT&T, Apple en Deutsche Telekom.

Komt best wel kansloos over.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.